latinica  ћирилица
02/07/2020 |  08:24 | Autor: SRNA

Srebrenica: Slabiji rod ali bolja cijena borovnice

Berba borovnice u brdima iznad Srebrenice i izvorišta ljekovite vode Guber ove godine je, zbog kišnog i hladnog proljeća, počela dvadesetak dana kasnije u odnosu na prethodne, a slabiji rod uslovio je da cijena kilograma bude 12 KM ili za dvije KM više nego lani.
Borovnica - Foto: ilustracija
BorovnicaFoto: ilustracija

Јedan od redovnih dugogodišnjih berača Milojko Prodanović rekao je Srni da je borovnica znatno slabije rodila nego prethodnih godina.

On kaže da najbolje beračice, koje su prošle godine dnevno ubirale po 15 i više kilograma borovnice, ove sezone dnevno naberu sedam do osam kilograma.

U berbu ide znatno manje berača nego ranijih godina kada je desetine Srebreničana svakodnevno bralo borovnice.

- Mlađi neće, a stariji zbog okomitog i nepristupačnog terena ne mogu da idu u berbu - kaže Stajka Milovanović, koja godinama bere i prodaje borovnice.

Ona ističe da imaju narudžbe kupaca za borovnicu i da svake večeri berači prodaju sve što naberu tog dana i što je najvažnije odmah naplate robu.

Berači pričaju da ove godine nema nakupaca da otkupljuju borovnicu kao prethodnih godina jer je riječ o maloj količini zbog koje nemaju interes da dolaze.

Ranijih godina po stotinu ljudi iz Srebrenice i Bratunca bralo je borovnice iznad Gubera i po brdu Kvarc.

Berba borovnice je prilika za dodatni izvor prihoda mnogim porodicama koje na taj način obezbjeđuju sredstva za nabavku ogreva, zimnice i druge potrebe.

Borovnica sa ovog područja je izuzetnog kvaliteta i veoma je cijenjena i tražena na tržištu.