latinica  ћирилица
02/07/2020 |  08:54 | Autor: SRNA

Za Treće bijenale radova na papiru konkurisalo 126 autora iz 20 zemalja

Na konkurs za učešće na Trećem međunarodnom bijenalu radova na papiru "Prijedor 2020" prijavilo se 126 autora iz 20 država svijeta, izjavio je danas direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić.
Bijenale, Prijedor - Foto: RTRS
Bijenale, PrijedorFoto: RTRS

- Od 223 prijavljena rada međunarodni žiri je za učešće u izložbi bijenala izabrao 172, i to 121 rad iz kategorije crtež i grafika, 45 slikarskih djela i šest radova u oblasti intermedije - rekao je Radonjić Srni.

Ove godine prijavili su se autori iz Australije, Belgije, BiH, Italije, Јužne Afrike, Kanade, Mađarske, Meksika, Poljske, Rumunije, Rusije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije, Finske, Francuske, Holandije, Hrvatske, Crne Gore i Švajcarske.

- Žiri u sastavu akademska vajarka i slikarka Leposava Milošević Sibinović iz Srbije, slikar, arhitekta i fotograf Francisko Araja iz Čilea i akademski slikar Predrag Marjanović iz BiH rukovodio se formalnim uslovima podloge i zadatog formata, stepenom likovnosti, originalnosti i komunikativnosti rada, kao uključenjem najrazličitijih likovnih poetika i pristupa - naveo je Radonjić.

Takođe su vrednovani kreativnost, savremenost izraza, originalnost i inovativnost, a naknadno će biti saopštene odluke o nagradama i pohvalama.

- Autori koji su se na vrijeme prijavili za učešće, ali čiji radovi zbog epidemiološke situacije u svijetu nisu još uvijek stigli u Muzej, biće uzeti u obzir ako njihovi radovi stignu prije završetka dizajna kataloga - dodao je Radonjić.

Svečano otvaranje izložbe je predviđeno za 20. avgust u Muzeju Kozare, a drugi dio radova biće izložen u Galeriji "Sreten Stojanović".

Međunarodno bijenale radova na papiru Prijedor je dobio krajem 2015. godine zahvaljujući inicijativi direktora Muzeja Kozare Zorana Radonjića i njegovoj ideji da se na ovaj način publici da kvalitetan likovni događaj, da se obogati zbirka Muzeja Kozare, da se grad promoviše u svijetu umjetnosti i da se upotpuni imidž grada slikara, grada domaćina likovne kolonije "Sreten Stojanović" i grada murala.