latinica  ћирилица
02/07/2020 |  09:46 | Autor: SRNA

NATO želi da zemlje regiona samostalno donose političke odluke

NATO želi da zemlje u regionu mogu samostalno da donose političke odluke, u kom god pravcu da izaberu, te da zadrže potpuni politički integritet, bez ikakvog spoljnog uplitanja, rekao je novi šef vojne kancelarije NATO-a u Beogradu general Tomazo Vitale.

- Ono što je najvažnije jeste da se Srbiji ništa ne nameće - istakao je Vitale, koji je dodao da NATO visoko vrednuje svoj odnos sa Srbijom, kao bliskim partnerom, "koji igra veoma važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti u regionu".

On je rekao da svojim napornim radom i posvećenošću, uz jako vođstvo, Srbija daje primjer u promovisanju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu.

- Generalni sekretar Јens Stoltenberg i predsjednik Aleksandar Vučić redovno se konsultuju i veoma dobro slažu. To doprinosi unapređenju političkog dijaloga i jačanju praktične saradnje u partnerstvu NATO-a i Srbije - rekao je Vitale za Kurir.

Odgovarajući na pitanje da li NATO-u smeta dobra saradnja Srbije sa Rusijom, on je rekao da ne postoji suprotnost između dobrih odnosa sa Alijansom i dobrih odnosa sa Rusijom.

- Mi ne namećemo ništa našim partnerima. Drugi to možda rade, ali ne i mi - rekao je on i ponovio da vojna neutralnost nije u suprotnosti sa saradnjom sa NATO-om.

Vitale je rekao da Alijansi ne smeta vojna neutralnost Srbije, ističući da NATO u potpunosti poštuje Srbiju i njenu politiku vojne neutralnosti.

- Srbija je naš susjed, važan i cijenjen partner NATO-a - istakao je Vitale.

On je rekao da je na Srbiji da odluči kako i u kojoj mjeri želi da sarađuje sa Rusijom, te naglasio da članstvo u Alijansi nije uslov za pridruživanje EU i obratno.

Vitale je istakao da želi da uvjeri srpsku javnost da NATO, kroz misiju Kfora, ostaje posvećen i nastavlja da izvršava svoju ulogu širom Kosova i Metohije.

On je rekao da Srbiju danas vidi kao modernu zemlju i faktor stabilnosti na zapadnom Balkanu, kao i da je bogata i ekonomski jaka Srbija preduslov za mir i stabilnost u regionu.

- Drago nam je što vidimo Srbiju na putanji progresivnog ekonomskog rasta - naglasio je Vitale.

On je dodao da su srpske oružane snage na veoma dobrom glasu širom svijeta i ocijenio da hrabri srpski oficiri koji učestvuju u mirovnim misijama širom svijeta kreiraju pozitivnu sliku o Srbiji.