latinica  ћирилица
02/07/2020 |  13:14 ⇒ 13:20 | Autor: SRNA

Druga faza uvođenja dopunske nastave srpskog jezika u školama u Sloveniji

Na sastanku predstavnika Saveza Srba Slovenije sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladena Šarčevića dogovorena je realizacija druge faze uvođenja dopunske nastave srpskog jezika u osnovnim školama u Sloveniji i raspisivanje konkursa za nastavnike koji će biti angažovani u osnovnoškolskoj nastavi na koju je prijavljeno preko 1.400 djece.

Bez obzira na odgođenu posjetu Šarčevića Sloveniji zbog trenutnog stanja u vezi sa pandemijom virusa korona, druga faza ovog projekta uspješno se nastavlja, saopšteno je danas iz Saveza Srba Slovenije.

Radnom sastanku sa resornim ministrom u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije juče su prisustvovali potpredsjednik Saveza Srba Slovenije i predstavnik srpske zajednice u Savjetu Vlade Slovenije Vesna Bajić Stojiljković i državni sekretar Ministarstva Ana Langović Milićević.

O dosadašnjim aktivnostima obaviješteno je resorno slovenačko ministarstvo, a država Srbija učiniće sve napore da nastava bude u skladu sa obrazovnim sistemom u Sloveniji, istaknuto je u saopštenju.

Savez Srba Slovenije zahvalio je svim koordinatorima, pojedincima, srpskim kulturno-umetničkim društvima i udruženjima u Sloveniji koji su od kraja oktobra 2019. do početka marta 2020. godine veoma požrtvovano radili na prikupljanju prijava djece za dopunsku nastavu srpskog jezika.

U daljoj fazi, projekat uvođenja dopunske nastave srpskog jezika u osnovnim školama u Sloveniji biće u nadležnosti resornih ministarstava Srbije i Slovenije, Ambasade Srbije u Sloveniji i Saveza Srba Slovenije.

Stojiljkovićeva je iskazala zahvalnost Šarčeviću na ukazanom povjerenju da Savez Srba Slovenije bude i dalje aktivno uključen u realizaciju ovog projekta koji je od izuzetnog značaja za cjelokupnu srpsku zajednicu u Sloveniji.

Sve informacije u vezi sa dopunskom nastavom biće objavljene na zvaničnom portalu www.sss-zss.si i Fejsbuk stranici Saveza Srba Slovenije prema uputstvima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.