latinica  ћирилица
02/07/2020 |  13:47 ⇒ 13:54 | Autor: RTS

Institut "Batut": Podaci o zaraženima provjerljivi i zasnovani na dokumentaciji

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Јovanović Batut" izdao je saopštenje u kojem osuđuje navode koji dovode u pitanje vjerodostojnost podataka o broju zaraženih i preminulih osoba od posljedica virusa kovid 19.
Institut Batut -
Institut Batut

- Ovim putem demantujemo informacije koje se senzacionalistički plasiraju u javnosti o broju inficiranih i preminulih pacijenata, jer nisu tačne. Kao institucija koja već 95 godina sarađuje sa svim relevantnim međunarodnim zdravstvenim organizacijama poput SZO ovakav napad je pokušaj diskreditovanje "Batuta"i svih drugih zdravstvenih ustanova, imajući u vidu da su o načinu na koji se evidencija vodi upoznata stručna javnost, a o tome su javno govorili i članovi Kriznog štaba - navedeno je u saopštenju "Batuta". 

Kako je istaknuto, veoma je opasno kada pojedinci koji nisu medicinski stručnjaci daju tumačenja u pogledu klasifikacije kovid 19 pacijenata, na osnovu netačnih podataka.

Takođe, napominje se da su podaci Instituta "Batut" provjerljivi, tačni i prije svega zasnovani na medicinskoj dokumentaciji o epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

- Na osnovu prikupljenih podataka Institut Batut daje stručne preporuke u cilju kontrole epidemiološke situacije u našoj zemlji - piše u saopštenju. 

Kako se dodaje, tokom 95 godina rada i postojanja Instituta, "niko nikada nije, kao danas, tako neargumentovano napao Institut Batut koji je otvoren za svaku stručnu saradnju i diskusiju".

- Ovo nije napad samo na Institut Batut već napad na čitav zdravstveni sistem u trenucima borbe protiv virusa kovid 19 - saopšteno je iz "Batuta". 

Ukazuje se da je stav države Srbije od prvog dana borbe protiv virusa korona jasan - transparentno i svakodnevno informisanje javnosti o svim relevantnim podacima o epidemiji.

- Da je Republika Srbija adekvatno odgovorila izazovu globalne pandemije dokazuju i brojevi - država Srbija ima najniži procenat smrtnosti u regionu i šire (oboljelih 14.288, preminulih 274). Primjera radi, neke od najrazvijenijih zemalja zapadne Evrope, približne nama po broju stanovnika, imaju značajno slabije pokazatelje: u Švajcarskoj je oboljelo preko 31.000 građana, a preminulo oko 1.600. U Austriji je, od oko 18.000 oboljelih preminulo oko 700 - stoji u saopštenju. 

Dodaje se da je  Institut "Batut" dio zdravstvenog sistema države Srbije koji je već nekoliko mjeseci usmjeren na očuvanje zdravlja građana Srbije u borbi sa do sada nepoznatim neprijateljem, virusom korona.

- Rezultati te borbe su svima dobro poznati, ne samo u Srbiji, već i šire. Kao i uvijek do sada, zaposleni u Institutu profesionalno, odgovorno i posvećeno obavljaju aktivnosti u nadležnosti Instituta i čine velike napore u cilju očuvanja i unapređenja zdravlja stanovništva u Republici Srbiji, kako u redovnim, tako i u vanrednim okolnostima, uključujući i praćenje kretanja bolesti i kovid 19 oboljenja - poručili su iz Instituta "Batut".