latinica  ћирилица
02/07/2020 |  15:07 | Autor: sputniknews.com

Šarčević: Đaci u septembru u školu svake druge nedjelje

Ministar prosvjete Mladen Šarčević najavio je mogućnost kombinovane nastave od septembra, što znači da bi đaci imali onlajn časove, ali i svake druge nedjelje dolazili u školu.
Mladen Šarčević - Foto: Novosti.rs
Mladen ŠarčevićFoto: Novosti.rs

Šarčević je izjavio za Blic da Ministarstvo prosvjete intenzivno radi na pripremi modela nastave za narednu školsku godinu i svi koraci koji se preduzimaju su preventivni, kako bi u slučaju da i u septembru bude pandemija, za đake i roditelje sve bilo spremno.

- Ukoliko virus bude prisutan, ali pandemija jenjava, spremamo se za kombinovani model. To praktično znači da bi đaci imali onlajn nastavu, ali i svaku drugu nedjelju dolazili u školu, kako bi radili vježbe, dodatne konsultacije, odgovarali. Praktično provodili nastavnu nedjelju na koju su inače navikli - kaže ministar prosvjete.

On pojašnjava da bi uz poštovanje epidemioloških mjera to praktično značilo da su jedne nedjelje u školi, na primjer, prvi i treći razred srednje škole, a narednih sedam dana drugi i četvrti.

- Organizacija nastave, pa i kombinovanje nije problem za starije osnovce, srednjoškolce i fakultetlije. Posebna pažnja je usmjerena na najmlađe đake, odnosno na one od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, koji ne mogu da budu sami kod kuće - ističe ministar i otkriva da se trenutno radi analiza za koliko najmlađih bi morala da se organizuje nastava po školama.

- Koliko dece ima oba roditelja koji rade, da li su i koje kompanije spremne da jednog roditelja puste da radi od kuće, koliko škola radi u jednoj smjeni. Sa svim ovim preciznim podacima imaćemo presjek u Srbiji koliko djece ne mogu da budu sami kod kuće i da sagledamo kapacitete školskih ustanova u kojima je najviše te djece. Pa ukoliko bude trebalo, poradićemo na prostorijama kako bi se dobio relaksiran prostor za nastavu i učenje, a u skladu sa epidemiološkim zahtjevima - kaže Šarčević.

Mogući modeli nastave biće predočeni Kriznom štabu. Šarčević kaže da nastava još nije bila tema, ali da će biti razmatrana kako bi i ministarstvo imalo preciznija uputstva i znalo koji je model najbolji.