latinica  ћирилица
02/07/2020 |  18:10 ⇒ 18:45 | Autor: RTRS

Bocvana istražuje misterioznu smrt 275 slonova (FOTO)

Broj mrtvih slonova u Bocvani porastao je na 275 od 154 prijavljenih prije dijve nedjelje, saopštila je vlada u četvrtak.
Slon (Foto: Caitlin) -
Slon (Foto: Caitlin)

Vlasti istražuju neobjašnjivu smrt tokom prethodnih mjeseci. Isključen je krivolov jer su leševi netaknuti.

- Tri laboratorije u Zimbabveu, Јužnoj Africi i Kanadi određene su za obradu uzoraka uzetih od mrtvih slonova - ističe se u saopštenju Ministarstva za životnu sredinu, prirodne resurse, zaštitu i turizam.

Početkom maja, Konzervativna organizacija slonova bez granica (EVB), izvijestila je da je vazdušno istraživanje pokazalo da su umrli slonovi svih starosnih doba.

- Nekoliko živih slonova koje smo primijetili izgledalo je slabo, letargično i mršavo. Neki slonovi su se činili dezorijentisani, imali su poteškoće sa hodom, pokazali su znakove djelimične paralize ili napuhanosti - rekao je direktor EVB-a Majk Čejs u izvještaju u koji je imao uvid Rojters.

- Primijećen je jedan slon koji hoda u krugovima, a nije mogao da promijeni pravac iako su ga ohrabrivali drugi članovi krda.

U izvještaju je EVB povećala broj smrtnih slučajeva na 356, a Čejs je rekao da je potrebno hitno preduzeti korake kako bi se utvrdilo da li je smrt izazvana bolešću ili trovanjem.

Ukupna afrička populacija slonova opada zbog ilegalnog lova, ali Bocvana, dom skoro trećine slonova na kontinentu, uvidjela je da brojka opada sa 130.000 od 80.000 koliko je bilo krajem 1990-ih.

Predsjednik Bocvane Mokgveetsi Masisi ukinuo je petogodišnju zabranu lova na krupnu divljač u maju prošle godine, ali sezona lova nije uspjela da se pokrene u aprilu, jer su globalna ograničenja putovanja značila da lovci iz mnogih zemalja koje je pogodio virus korona ne mogu ući u Bocvanu, prenosi Rojters.