latinica  ћирилица
02/07/2020 |  18:53 ⇒ 21:01 | Autor: RTRS

Tegeltija: Direktno miješanje u rad pravosudnih institucija (VIDEO)

Saslušanje direktora Agencije za prevenciju korupcije Hazima Šabotića, v.d. direktora Agencije za javne nabavke BiH Đenana Salčina i sudije Okružnog suda u Banjaluci Milana Blagojevića jasan je dokaz direktnog miješanja parlamentarne komisije u okončane i "žive" predmete pred Tužilaštvom BiH, izjavio je za našu TV predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija, komentarišući današnju sjednicu Istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH. Iz Komisije poručuju da se, tokom rada, nisu upuštali u meritum krivičnih predmeta.
Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Milan TegeltijaFoto: RTRS

Više od pet časova trajalo je saslušanja direktora bh. agencija i sudije iz Banjaluke.Čulo se da je stanje u bh. pravosuđu katastrofalno, da je korupcija u BiH način življenja i da je tokom pandemije korona virusa bilo više "problematičnih" nabavki respiratora.

- Komisija ne ulazi u "žive" predmete, vrlo jasno je u svom poslovniku i planu rada precizirala da se neće baviti pojedinačnim predmetima a kada je sudija Blagojević u pitanju jasno je rekao da neće ulazati u bilo koji aktuelni predmet - rekao je Damir Arnaut predsjednik privremene Istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH.

Predsjednik VSTS-a BiH Milan Tegeltija istakao je da je očigledno da se Komisija bavi konkretnim okončanim i disciplinskim i istražnim predmetima koji su još uvijek u toku.

- To je još jedna potvrda da se ne radi o nekim sistemskim istragama nego o konkretnim pitanjima i pojedinačnim predmetima - dodao je Tegeltija.

Sudija Blagojević i članovi Komisije stalno su se pozivali na tzv. aferu "Potkivanje" i snimak na kome se vidi predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija a koji je nastao izvršenjem krivičnog djela. Sa takvim VSTS-om, koji je podržao Tegeltiju, nema reforme pravosuđa rekao je Blagojević izražavajući žaljenje što Zakon o predstanku mandata VSTS BiH nije prošao u PS BiH.

- Pojavljivanje sudije Blagojevića na toj Komisiji je njegova samostalna odluka. On je morao da se drži onih upustava što smo rekli, nisam imao priliku da čitam stenogram šta je rekao, ne mogu da komentarišem niti imam potrebu da ga komentarišem - naglasio je Tegeltija.

Iz VSTS su ranije rekli da zadatak Istražne komisije nije u skladu sa Ustavom BiH i da narušava demokratsku podjelu vlasti. Naredna sjednica Komisije je u ponedeljak kada će svjedočiti sudija Suda BiH Branko Perić.