latinica  ћирилица
02/07/2020 |  19:00 ⇒ 21:39 | Autor: RTRS

Stanovnici B.Grahova i Drvara zbog sumnjivog otpada blokirali puteve (FOTO/VIDEO)

Građani Bosanskog Grahova blokirali su danas putne pravce prema Drvaru, Livnu i graničnom prelazu Strmica, u znak protesta što je u centar grada istovaren reciklažni tekstilni otpad iz Italije. Lokalna zajednica nije bila obaviještena, a nakon što je nadležna inspekcija izašla na teren, otpad je odvezen.
Drvar - otpad u Grmeču (Foto: FB/Marko Zarac) -
Drvar - otpad u Grmeču (Foto: FB/Marko Zarac)

Putevi su blokirani i u Drvaru, gdje je takođe deponovana veća količina otpada.

Prema tvrdnjama mještana, otpad je u Bosansko Grahovo dopremljen juče oko 17 časova. Nakon saznanja da je stigao iz područja ekstremno ugroženog virusom korona, posebno su se zabrinuli, jer, kako kažu, među tekstilom primijetili su i zaštitne maske. Odmah su obaviještene nadležna inspekcija i policija.

Foto: SRNA

- Ionako nas niko ne gleda, sad nam tu trebaju istovarati smeće i da nam zaraze djecu - rekao je Mirko Blagojević iz Bosanskog Grahova.

Pomoćnik načelnika opštine Bosansko Grahovo Miroslav Bilčar dodao je - Sada kada se sve sabere ispada da smo od Federacije dobili samo migrante i otpad, koji Bog zna kakvog je sadržaja.

Budući da nadležna inspekcija juče nije izašla na teren, građani su danas blokirali sve putne pravce, zahtjevajući da otpad bude hitno odvezen iz njihove opštine. Nakon izlaska na teren, inspekcija je utvrdila nepravilnosti, i naredila uklanjanje otpada.

- Ovo je nelegalno rađeno, mnoge stavke koje su tu nisu ispoštovane - smatra Tvrtko Čuvela ekološki inspektor.

Nakon odvoženja otpada, putevi su odblokirani. Načelnik opštine, Milorad Gligić, ističe da je otpad iz Italije stigao po odobrenju federalne ministarke Edite Đapo.

- Navodno, na papiru piše da je taj otpad trebao biti skladišten u Drvaru, međutim, on se našao u Bosanskom Grahovu, prije par dana par kamiona je istovareno i na lokalnu deponiju - naveo je Milorad Gligić načelnik opštine Bosansko Grahovo. 

Uvoznik reciklažnog materijala je preduzeće Krom reciklaža, registrovano u Drvaru. Vlasnik Rodoljub Dinić ističe da je sve rađeno prema propisima, i da je otpad deponovan u halama koje je preduzeće iznajmilo. Takođe, ističe da je riječ o bezopasnom otpadu.

- Ako je u skladu sa dozvolama koje smo mi dobili od vaše države mi ćemo reagovati i tražiti pravdu pravosudnim putem, kroz tužbe. Ako nije u skladu, tj. opasan je, onda će vaša država prema nama vjerovatno tražiti pravdu - istakao je Rodoljub Dinić vlasnik preduzeća Krom reciklaža.

Saobraćaj je, zbog otpada deponovanog u halama nekadašnjeg drvoprerađivačkog preduzeća Grmeč, zaustavljen i u Drvaru. Opštinsko rukovodstvo je zabrinuto, a obaviještena je nadležna inspekcija i policija.

- Po utvrđivanju činjeničnog stanja od strane nadležnih kantonalnih inspekcija, upoznaću građane Drvara ko stoji iza ovog preduzeća, na koji način je registrovano i šta je u pozadini ovog neodgovornog čina - rekla je Dušica Runić načelnica opštine Drvar. 

U Drvaru je za sutra zakazana vanredna sjednica Skupštine opštine.