latinica  ћирилица
02/07/2020 |  19:02 | Autor: TANЈUG

Naučnici: Virus korona pretvara ćelije u zombije

Virus korona pretvara ljudske ćelije u zombije tako što ih podstiče da puštaju izdanke, filopodije, zahvaljujući kojima se virus lakše širi u tijelu zaraženog, tvrde autori nedavno objavljene studije Univerziteta Kalifornija, prenosi Univerzitetski veb forum.
Virus korona - Foto: RTRS
Virus koronaFoto: RTRS

Na fotografijama pod mikroskopom se vidi kako zaražene ćelije razvijaju filopodije, ćelijske izdanke koji su ispunjeni virusnom tečnošću.

Naučnici tvrde da se virus preko filopodija kreće kroz tijelo do zdravih ćelija i od njih stvara nove "zombi ćelije", nosioce zaraze.

Sve do sada naučnici su vjerovali da se virus kovida-19 prenosi kao i drugi virusi, tj. da napada zdravu ćeliju i pretvara je u mašinu za kopiranje.

Ovo otkriće ipak navodi na zloslutniji zaključak, a to je da je kovid razvio "rezervni plan" za izbjegavanje imunološkog odgovora čovjeka.

Nivan Krogan, profesor ćelijske i molekularne farmakologije Univerziteta Kalifornija ocijenio je da je zlokobna osobina virusa u korišćenju alternativnih načina da se zaraze druge ćelije, ali vjeruje da će ovo otkriće doprinijeti bržoj i efikasnijoj borbi protiv virusa korona.