latinica  ћирилица
02/07/2020 |  21:55 ⇒ 22:12 | Autor: RTRS

Drvar: Izmjestiti otpad u roku od 24 časa (FOTO/VIDEO)

U Drvaru je održana vanredna sjednica Opštinskog vijeća povodom tekstilnog otpada iz Italije koji je istovaren u nekadašnju fabriku Grmeč u ovom gradu.
Drvar - otpad u Grmeču (Foto: FB/Marko Zarac) -
Drvar - otpad u Grmeču (Foto: FB/Marko Zarac)

Opštinsko vijeće je zatražilo od nadležnih inspekcijskih organa da odgovornim fizičkim i pravnim licima, i drugim organima, a u cilju zaštite i sigurnosti građana, u roku od 24 časa naloži izmještanje otpada, rekla je nakon sjednice načelnica opštine Drvar Dušica Runić, obraćajući se građanima koji su se okupili ispred opštine.

Ona je navela da se drugim zaključkom, koje je Vijeće večeras donijelo, traži od Inspektorata FBiH i kantonalne Uprave za inspekcijske poslove da se bez odlaganja preduzmu sve zakonom predviđene mjere na utvrđivanju porijekla i štetnosti uskladištenog otpada sumnjivog sadržaja na lokalitetima u Drvaru.

Takođe, Vijeće zahtijeva ispitivanje svih fizičkih i pravnih lica i provođenje istrage o umiješanosti u prevoz i skladištenje otpada na teritoriji ove opštine.

- Tražimo od Ministarstva turizma i zaštite životne sredine da se hitno izjasni na okolnosti odobrenja prekograničnog prevoza otpada preduzeću Krom reciklaža, imajući u vidu da je odlaganje istog zabranjeno na teritoriji FBiH - istakla je Runićeva.

Ona je istakla da će opština Drvar, ukoliko se utvrdi da je pretrpjela bilo kakvu štetu, tražiti nadoknadu.

Runićeva je rekla da će inspekcija sutra izaći na teren.

Nakon što se utvrde sve okolnosti u vezi skladištenja otpada, u ponedjeljak u 10.00 časova biće održana nova vanredna sjednica Opštinskog vijeća.

Runićeva je poručila okupljenim građanima da nose maske, navodeći da su u Drvaru registrovana tri slučaja zaraze virusom korona.

Podsjećamo, građani Drvara i Bosanskog Petrovca, blokirali su danas putne pravce, zahtijevajući izmještanje otpada iz Italije koji se uskladišten u ove dvije federalne opštine sa većinskim srpskim stanovništvom.