latinica  ћирилица
03/07/2020 |  11:07 ⇒ 12:29 | Autor: SRNA

Cvijanović: Interes Srpske je da se udruže snage na izborima u Srebrenici i Mostaru

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da je interes Republike Srpske i svih političkih partija u Srpskoj da udruže snage i racionalno djeluju kada je riječ o lokalnim izborima u Srebrenici i Mostaru.

Cvijanović je istakla da je važno da političke partije sa sjedištem u Srpskoj imaju jasan stav o lokalnim izborima u Srebrenici gdje je važan zajednički nastup, kao i u Mostaru gdje se Srbi očigledno ni za šta ne pitaju.

Prema njenim riječima, namjera današnjeg sastanka u Banjaluci predsjednika političkih partija i šefova klubova partija zastupljenih u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH jeste upravo da se proba doći do zajedničkog stava.

- U okviru dolazećih lokalnih izbora nameće se potreba zauzimanja određenih stavova i u pogledu dva dodatna pitanja - Srebrenice jer je strateški važno određenje partija iz Republike Srpske i zajednički nastup, a potom i izbora u Mostaru, a u kontekstu određenih radnji - kao prvo sporazuma SDA i HDZ, te dolazećih zakonodavnih aktivnosti kako bi se otvorio prostor za održavanje izbora u tom gradu nakon mnogo godina, ali i odnosa i nastupa partija iz Srpske, jer se Srbi u tom gradu očigledno ni za šta ne pitaju - rekla je Cvijanović, odgovarajući na pitanje Srne o čemu će biti riječi na današnjem sastanku.

Ona je naglasila da se pripreme za predstojeće lokalne izbore odvijaju u otežanim uslovima zbog epidemije virusa korona sa kojom i dalje traje borba i koja će znatno izmijeniti i način odvijanja izborne kampanje, ali i zbog kalendara izbornog procesa s obzirom na sporan način izbora pojedinih članovi CIK-a, te nejasnih rokova, odnosno datuma održavanja izbora.

Cvijanoviće je naglasila i da je odnos stranog faktora po pitanju ove dvije lokalne zajednice nekorektan.

- Prvo, jer su uvijek zastupali stav da u Srebrenici načelnik mora biti Bošnjak, a što se tiče Mostara, tu ne pokazuju interes za položaj Srba niti ih smatraju relevantnim za pregovore, dok, recimo silnu energiju troše kad je riječ o položaju Bošnjaka u bilo kojoj lokalnoj zajednici u Republici Srpskoj - rekla je predsjednica Republike Srpske.

Ona smatra da je interes Republike Srpske i svih političkih partija u Republici Srpskoj da udruže snage i racionalno djeluju po oba ova pitanja, i upravo je to glavni razlog sazivanja današnjeg sastanka.