latinica  ћирилица
03/07/2020 |  12:35 ⇒ 12:36 | Autor: SRNA

Pale/I. Sarajevo: Paketi pomoći sa tovnim pilićima

Ženama Sarajevsko-romanijske regije danas je podijeljeno ukupno 200 paketa pomoći sa tovnim pilićima, u okviru projekta koji sprovodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.
Pilići - Foto: ilustracija
PilićiFoto: ilustracija

Ženama Sarajevsko-romanijske regije danas je podijeljeno ukupno 200 paketa pomoći sa tovnim pilićima, u okviru projekta koji sprovodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Na Palama i u Istočnom Novom Sarajevu podijeljeno je po 35 paketa, a obuhvaćene su žene iz višečlanih porodica, koje ne rade ili su ostale bez posla zbog epidemije virusa korona iz opština Pale, Istočni Stari Grad, Istočno Novo Sarajevo, Trnovo i Istočna Ilidža, a ranije jutros na Sokocu je podijeljeno 130 paketa pomoći ženama iz višečlanih porodica sa područja opština Rudo, Višegrad, Čajniče, Rogatica, Novo Goražde, Sokolac i Han Pijesak.

Rukovodilac Područne jedinice Sokolac, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Јelena Mićić rekla je novinarima da jedan paket sadrži 15 jednodnevnih tovnih pilića, 90 kilograma koncentrata za ishranu i potrebne vitamine.

Ona je istakla da žene koje učestvuju u ovom projektu, osim truda oko tova pilića neće imati drugih troškova u obezbjeđenju hrane, te se očekuje da će dobiti 40 do 50 kilograma pilećeg mesa za svoju porodicu.

Mićićeva je naglasila da je na području Banjalučke regije već realiziovan ovakav projekat, uz podršku organizacije UN žene, finansijsku pomoć Švedske i u partnerstvu sa DŽender centrom Republike Srpske.

- Cilj je da se definišu inovativne aktivnosti za rodno odgovorno budžetiranje na regionalnom nivou. Po završetu ovog projekta su sve opštine u svoje budžete uvrstile značajna sredstva za podršku ženama - naglasila je Mićićeva.

Ona je rekla da su sa istim projektom nastavili na području Sarajevsko-romanijske regije, gdje su uspostavljeni džender timovi sa kojima su dogovorili nabavku 200 paketa tovnih pilića.

Prema njenim riječima, prioritet Republike Srpske je, osim suzbijanja epidemije virusa korona i ublažavanja posljedice na zdravlje stanovništva, proizvodnja i obezbjeđenje dovoljne količine hrane.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Pale Igor Ikonić istakao je da je riječ o jednom u nizu projekata koje realizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, a u kojem su lokalne zajednice posrednici u dodjeli paketa.

Ikonić je naveo da je ova pomoć dobrodošla jer je riječ o ženama koje žive na selu i imaju iskustva sa uzgojem tovnih pilića.

On je podsjetio da je ova lokalna zajednica kao pomoć poljoprivrednicima organizovala i podjelu plastenika, pomoć pčelarima, podjelu sjemenskog materijala, a u narednom periodu izvršiće podjelu visokosteonih junica.

Danas je paket dobila i Slađana Rudić, majka troje djece koja živi na selu i ima iskustva sa uzgojem pilića.

Rudićeva je naglsila da će im ova pomoć značiti mnogo.