latinica  ћирилица
03/07/2020 |  13:50 ⇒ 13:56 | Autor: SRNA

Petričević: Ranjivim kategorijama lakši put do posla

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da će zakon o društvenom preduzetništvu Republike Srpske prvi put regulisati poslovanje lica koja su sa težim mogućnostima da dođu do posla, prije svih ranjive kategorije kao što su žene sa maloljetnom djecom, ratni vojni invalidi i djeca poginulih boraca.
Vjekoslav Petričević - Foto: RTRS
Vjekoslav PetričevićFoto: RTRS

- Nacrt zakona je podržala EU i njegovim donošenjem omogućiće se lakši pristup fondovima EU za ovu oblast - rekao je Petričević novinarima u Banjaluci, gdje je predstavljen Nacrt ovog zakona.

U izradu zakona uključena su sva relevantna ministarstva u okviru svojih nadležnosti, kao i poslovna zajednica, nevladin sektor i Razvojna agencija Srpske.

Petričević je naglasio da su u zakonu predviđene i olakšice za ranjive kategorije.

Prema njegovim riječima, ovaj zakon će prije svega omogućiti da privredni subjekti imaju mogućnost da na kraju godine svoju dobit do visine 50 odsto isplate vlasnicima kapitala, a drugih 50 odsto mogu da reinvestiraju.

Kako je naveo, programom rada Ministarstva predviđeno je donošenje zakona o društvenom preduzetništvu u prvom kvartalu, ali je zbog pandemije virusa korona to pomjereno za posljednji kvartal ove godine.

Direktor Fondacije "Lara" iz Bijeljine Radmila Žigić rekla je da ova fondacija sa resornim ministarstvom pokušava da zakon što više doprinese i odgovori potrebama na terenu, a da u kasnijem periodu pomognu ranjivim grupama i postojećim socijalnim preduzećima da se lakše registruju, rade biznis planove i da se povežu.

Ona je dodala da veliki broj žena radi u zoni sive ekonomije i da su upravo socijalna preduzeća šansa za njih.

- Želimo da stvorimo prostor gdje bi ljudi mogli raditi, zarađivati platu, biti osigurani, stvarati uslove za dostojenstvenu starost, a da rade po nekim drugim pravilima i modelu rada, a ne samo u visokoprofitibalnim privatnim kompanijama - rekla je Žigićeva.

Ljiljana Čičković iz Fondacije "Ženski centar Trebinje" rekla je da ova fondacija ima velika očekivanja od ovog zakona jer prilikom registracije nisu imali formu zakona koji bi omogućio povoljnosti ovoj kategoriji, koja kao i druge ranjive kategorije treba da dobije podršku države.

Ona smatra da je dobro da je konačno i ova oblast pokrivena zakonski jer će to olakšati i rad i registraciju i postaviti jasnije okvire za razvoj socijalnog preduzetništva, a samim tim ranjivih kategorija.

Јavna prezentacija se realizuje u okviru projekta "Doprinos organizacija civilnog društva razvoju socijalnog preduzetništva", koji finansira EU, a u partnerstvu sa "Fondacijom lokalne demokratije" iz Sarajeva i Fondacijom "Lara" iz Bijeljine.