latinica  ћирилица
03/07/2020 |  15:24 ⇒ 17:03 | Autor: B92

Najveći portret na svijetu Novaka Đokovića (FOTO/VIDEO)

Na šljaci teniskog kluba Đukić u Beogradu, arhitekta Andrej Јosifovski, poznatiji kao "Pijanista", napravio je najveći portret na svijetu Novaka Đokovića.

Crtež je dugačak čak 24 metra, širok je 11 metara, prostire se na površini od 264 kvadratnih metara, a kuriozitet je činjenica da je riječ o prvom umjetničkom poduhvatu ovog tipa na crvenoj zemlji na jednom teniskom terenu ikada.

Povod crteža pod nazivom "ŠLjAKAnje terena" i cjelokupnog projekta "Prvo očistimo sebe, pa pogledajmo druge", nastao je iz želje da se pruži podrška najboljem teniseru svijeta i da se pokaže da u Srbiji postoje ljudi koji vrednuju sve što Novak Đoković radi i čini srpski narod, i ne zaboravljaju njegova djela uprkos izazovima sa kojima se teniser susreće.

      View this post on Instagram

"ŠLJAKAnje terena" "Polishing the court" Dedicated to @djokernole ♥️ Belgrade, Serbia 2020. #support #novakdjokovic #nole #pijanista #streetart #art #tennis #streetartofficial #streetarttoday #streetartist #happiness #usracuse #streetartglobe #globalstreetart #instagrafite #instaart #art #graffiti photo @soultimemedia Special thanks to @nibman @soultimemedia @nebojsa_babic_photography @srdjantimarov @nikola_zakula @t.k.djukic

A post shared by Andrej Josifovski - PIJANISTA (@pijanistq) on Jul 3, 2020 at 5:27am PDT

- Novak je čovjek koji ima izuzetan sjaj. On pohodi naše snove i svima nam je motivacija. Teško je naći tako velike riječi koje bi ga opisale. Citiraću ovom prilikom mog prijatelja Srđana Timarova, koji je rekao sljedeće: "Svi vi koji nemate dara da sagledate njegovu svjetlost, ostaćete tamo, u mraku njegove sjenke". E, to je Đoković - govori Јosifovski, kome je za crtež na šljaci bilo potrebno šest sati neprestanog, ali zabavnog, rada.

Naime, od ponoći, kada je izašao na teren broj dva u TK Đukić, sve do šest časova ujutro, "Pijanista" je "šljakao", pazeći na svaki detalj brižljivo osmišljenog dizajna.

Cjelokupna izrada crteža odvijala se dosta brzo, iako je vremenski bilo ograničeno na period tokom noći, zbog svjetlosti reflektora pored terena i činjenice da se po takvom osvjetljenju bolje uočavaju nijanse i detalji koji čine portret na šljaci.

- Sve je rađeno uz pomoć četki. Iako mi je bilo prvi put da ovako nešto radim, vjerovao sam da ću uspjeti, jer Novak je velika inspiracija i velika je čast biti u prilici da se nešto učini za njega, tako da mi nije bilo teško da dam sve najbolje od sebe i završim svoje djelo. Zahvalio bih se domaćinima iz teniskog kluba Đukić, koji su mi dali na raspolaganje sve što mi je bilo potrebno, a posebno se zahvaljujem mojim prijateljima koji su bili uz mene cijelu noć i svesrdno mi pomagali - navodi Andrej.

Kao sljedeći korak ovakvog jednog projekta Јosifovski ističe da mu je želja da to bude jedna konceptualna izložba portreta na terenima Rolan Garosa u Parizu, ili nekog sličnog velikog međunarodnog turnira na šljaci, kako bi se i tamo prenijele poruke o važnosti međusobnog poštovanja i uvažavanja.