latinica  ћирилица
03/07/2020 |  18:02 | Autor: SRNA

Perović: Litije pokrenule građansku snagu koja vapi za vladavinom prava

Pisma podrške ljudi raznih profesija i spiskovi sa njihovim imenima su još jedan dokaz da su litije pokrenule građansku snagu Crne Gore i da je na djelu građanska, a ne etnička, nacionalna ili vjerska homogenizacija društva, poručio je rektor cetinjske Bogoslovije Gojko Perović.
Gojko Perović (foto: istokrs.com) -
Gojko Perović (foto: istokrs.com)

- Objedinjenje što više građana oko istog cilja vraća vjeru u stabilnost i napredak društva u kojem živimo. U ovom slučaju se oko pitanja da li nam treba Ustav jednak za sve i zakoni koji će se odnositi jednako na sve, objedinjuju se, bez razlike, svi - Crnogorci, Srbi, muslimani, vjernici, agnostici ili ateisti - naveo je Perović u izjavi dostavljenoj medijima.

Perović je ocijenio da je očigledno da je narod u litijama, svojim mirnim a upornim protestima, pokrenuo građansku snagu koja vapije za stabilnošću i za vladavinom prava.

On smatra da, na drugoj strani, stoji gola sila i selektivna pravda.

- Evo sinoć se sva represivna sila ove države okomila na porodicu crnogorskog oficira /Zdravka Kasalice/ koji je podržao litije. Uprkos preporukama našeg ombudsmana da je oficirima crnogorske vojske dozvoljen takav ljudski i građanski angažman, Uprava policije nad porodicom Kasalica trenira strogoću i pokazuje mišiće – postajući tako, umjesto faktora društvene stabilnosti i bezbjednosti, uzrok osjećaja opšte nesigurnosti - naglasio je Perović.

Predsjednik Sindikata odbrane Vojske Crne Gore Zdravko Kasalica i njegova supruga advokat Makedonka Kasalica uhapšeni su u Podgorici, rekao je advokat Vladan S. Bojić.

Bojić je naveo da je bračni par Kasalica neosnovano lišen slobode sinoć nakon pretresa advokatske kancelarije Makedonke Kasalice, izuzimanja spisa, računara, uređaja i njihovih saslušanja u svojstvu građana.

Prethodnih dana podršku sveštenstvu u Nikšiću su dali ljekari, studenti, profesori fakulteta, kao i doktori i magistri nauka. To su uradili i u Podgorici, Pljevljima, Beranama, Bijelom Polju, Budvi, Baru i Herceg Novom.