latinica  ћирилица
03/07/2020 |  18:41 | Autor: TANЈUG

Novi francuski premijer bio savjetnik Sarkozija

Žan Kasteks, koga je predsjednik Francuske Emanuel Makron danas imenovao za novog premijera, nije naročito poznat u javnosti svoje zemlje, ali nije bez iskustva u obavljanju javnih funkcija, navode svjetski mediji.

Ovaj 55-godišnji predstavnik Republikanske stranke nalazio se na dužnosti gradonačelnika grada Prad na jugozapadu Francuske kada je postao koordinator nacionalne strategije postepenog ukidanja restriktivnih mjera, uvedenih zbog pandemije, a taj posao je uspješno obavljao.

Na ovogodišnjim opštinskim izborima, još jedan gradonačelnički mandat osvojio je već u prvom krugu.

Ranije je bio i savjetnik bivšeg predsjednika Nikole Sarkozija za socijalna pitanja - što je podrazumijevalo i učešće u pregovorima sa sindikatima, da bi potom preuzeo visoku funkciju u Sarkozijevoj predsjedničkoj administraciji, a takođe je bio i šef kabineta ministra zdravlja u tadašnjoj vladi.

Pored toga, bio je na dužnosti koordinatora francuske strategije za organizaciju Ljetnjih olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.

Kako navodi Rojters, činjenica da Kasteks posjeduje znatno iskustvo u vršenju javnih funkcija na lokalnom, ali i visokom državnom nivou, mogla bi biti od pomoći Makronu, koji želi da uspostavi novu dinamiku u svom predsjedničkom mandatu, kao i da ponovo stekne povjerenje birača pošto su masovni protesti "žutih prsluka" ukazali na njegovu nepopularnost, naročito među razočaranim stanovništvom predgrađa nekih gradova i ruralnih dijelova zemlje.

Kasteksov šef kabineta biće Nikola Revel, blizak Makronu, što, kako ističe Rojeters, ukazuje na namjeru predsjednika da novog premijera čvrsto drži pod kontrolom.