latinica  ћирилица
03/07/2020 |  19:05 ⇒ 04/07/2020 | 07:46 | Autor: RTRS

Cvijanović: Zajedno na izbore u Mostaru i Srebrenici (FOTO/VIDEO)

Političke partije iz Republike Srpske zajedno će nastupiti na predstojećim izborima u Srebrenici i Mostaru. To je rezultat dogovora predstavnika političkih stranaka i njenih poslanika u Parlamentu BiH na sastanku kod predsjednice Republike Željke Cvijanović. Cvijanović je navela da je zajednička procjena da u Srebrenici kao jednom od strateški važnih mjesta, treba da postoji zajednički nastup na izborima.
Željka Cvijanović sa predstavnicima političkih partija - Foto: SRNA
Željka Cvijanović sa predstavnicima političkih partijaFoto: SRNA

Predstavnici osam političkih partija iz Srpske i predsjednici klubova u Predstavničkom i Domu naroda Parlamenta BiH usaglasili su se da u narednih sedam dana, na osnovu konsultacija srebreničkih odbora, podrže zajedničkog kandidata za načelnika opštine. Sastanku kod predsjednice Republike prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i srpski član Predsjedništva BiH.

- Mislim da smo donijeli jasne stavove kao što smo imali i prethodnih godina i ovo predstavlja svojevrstan poziv našim političkim partijama da u narednim danima, utvrdili smo i rokove i aktivnosti, da sjednu i zajedno postihnu odgovarajući dogovor koji će pozdraviti rukovodstva svih ovih partija - istakla je Cvijanović.

Foto: RTRS

Predsjednica Republike je saopštila da će stranke iz Srpske zajedno nastupiti i na izborima u Mostaru. Prije toga će udruženo učestvovati u aktivnostima poboljašanja krajnje lošeg položaja Srba u tom gradu i pojedinim federalnim kantonima. Srpska će insistirati na, kako je rečeno, stvarnoj konstitutivnosti pripadnika srpske nacije u Federaciji BiH.

- Poruka našim ljudima koji tamo žive je da znaju da učivaju podršku Republike Srpske, da su sve političke partije ovde složne i da razumiju njihovu poziciju i da će svim mogućim zakonodavnim i političkim sredstvima nastojati da obezbijedi bolju poziciju našim ljudima - navela je predsjednica Srpske.

Pred učesnicima sastanka je i obaveza da spriječe brojčano dominantne hrvatske i bošnjačke stranke da u novu vlast Mostara, sa svojih izbornih lista, uvedu Srbe koji nemaju legitimitet.

- Vidjeće se da se na konsultacijama klubova poslanika koji budu prije sjednice Parlamenta u Sarajevu probaju iznaći neka rješenja koja bi osigurala poziciju da se autoentični predstavnici Srba nađu u Skupštini Grada - istakao je Rado Savić zamjenik predsjednika SDS-a.

Komentarišući odluku Ustavnog suda BiH da se proglasi nenadležnim za ocjenu odluke CIK-a BiH kojom je pomjeren datum loklanih izbora, predsjednica Republike Željka Cvijanović je rekla da će se o tom pitanju odrediti i druge pravosudne institucije.
Ustavnom sudu je poručila da je vrijeme da se počne rukovoditi pravnim, a ne političkim motivima i istakla da su Ustavu i zakonu datumi izbora jasno određeni.