latinica  ћирилица
03/07/2020 |  19:23 ⇒ 04/07/2020 | 07:34 | Autor: RTRS

Drvar: Protest i vanredna sjednica zbog skladištenja sumnjivog tekstilnog otpada (FOTO/VIDEO)

Građani Drvara organizovali su protest zahtjevajući da tekstilni otpad iz Italije bude izmješten iz njihove opštine. Na teren je danas izašao kantonalni ekološki inspektor, međutim ne i nadležna Federalna inspekcija. Zbog toga, odvoženje otpada, uprkos zahtjevu lokalne skupštine je odloženo.
Otpad - Foto: RTRS
OtpadFoto: RTRS

U prostorijama i ispred fabrike Panelka, u krugu nekadašnjeg industrijskog kompleksa Grmeč, prema nezvaničnim informacijama, nalazi se oko 300 tona otpada.

Ovo mjesto danas je obišao kantonalni ekološki inspektor. Na licu mjesta je zaključeno – prilikom odlaganja otpada prekršen je zakon i napravljen niz propusta.

- Ovaj prostor više nije reciklaža nego je deponiran čisti otpad. Trenutno, ova situacija ne odgovara svim relevantnim papirima - rekao je Tvrtko Čuvela ekološki inspektor.

 Uprkos apelu opštinskih vlasti, nadležna federalna inspekcija danas nije izašla na teren. Građani Drvara ogorčeni su odlukom federalnog ministarstva ekologije i turizma, da da dozvolu za uvoz otpada. Ne kriju zabrinutost zbog toga što je kažu materijal iz koronom ugroženog područja smješten u njihovu opštinu.

- Budite sigurni da ćemo vaše smeće, koje ste vašim odlukama donijeli ovdje biti u stanju da ga vratimo svima vama. Građani Drvara blokiraće sve, ako treba blokiraćemo i Sarajevo, a ne samo Drvar - poručila je Živana Sabljić iz Drvara.

Foto: RTRS

Svjedočimo povratničkoj katastrofi, poručuje načelnica Drvara Dušica Runić. Kaže, u ovoj situaciji nije moguće provođenje zaključka s vanredne sjednice skupštine opštine– da se otpad u roku od 24 časa izmjesti sa teritorije Drvara.

- Mi to ne možemo da uradimo bez nalaza Federalne inspekcije. Ono što smo iz medija saznali jeste da je ministrica uputila inspekciju na teren, međutim, ne znam koje prevozno sredstvo koriste i zašto do danas ne dolaze - rekla je Dušica Runić načelnica opštine Drvar.

Određena količina otpada koji je bio smješten pored nekadašnje firme "Unis" u Drvaru, danas je odvezen u nepoznatom pravcu. Na današnjoj sjednici SO Bosansko Grahovo donesene su odluke u kojima se traži hitno uklanjanje otpada sa teritorije opštine u roku od 24 sata, kao i provjera njegovog porijekla i štetnosti. Osuda deponovanja otpada u Drvar i Bosansko Grahovo stiže i od Odbora za zaštitu Srba u Federaciji BiH.

Povezane vijesti:

Runić: Nastavljamo mirne proteste