latinica  ћирилица
03/07/2020 |  19:28 | Autor: SRNA

Lazović: Hospitalizovane 54 osobe oboljele od virusa korona

U Crnoj Gori su hospitalizovane 54 osobe zaražene virusom korona, rekao je rukovodilac Kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović, navodeći da zdravstveni sistem drži situaciju pod kontrolom.

Lazović je na konferenciji za novinare Nacionalnog koordinacionog tijela naveo da je organizacija zdravstvenog sistema dobra, a da su mjere koje donosi ovo tijelo u skladu sa ponašanjem ostatka svijeta.

On je dodao da ima oko 200 kreveta koje bi bili upotrijebljeni u slučaju potrebe.

Prema, njegovim riječima, od 18 pacijenata koji se liječe u Kliničkom centru Crne Gore, 13 je na Infektivnoj klinici i svi su stabilni.

- Četiri pacijenta su na poluintenzivnoj jedinici, na kiseoniku su, ali su stabilni, a u jedinici intenzivne njege jedan pacijent je na respiratoru i u teškom stanju i životno ugrožen - rekao je Lazović.

On je naveo da je u Baru sedam pacijenata i svi su stabilni, a dva u Nikšiću takođe dobrih parametara.

- U beranskoj bolnici je 24 pacijenta, od kojih su tri u jedinici intenzivne njege, ali nisu na respiratoru - naveo je Lazović.

Prema njegovim riječima, još dva pacijenta su u transportu, a jedan iz Danilovgrada, pa to brojku od 51 uvećava za još tri, na ukupno 54 pacijenta na liječenju.

- Izgubili smo četiri pacijenta u tom periodu. Јedna bolesnica je bila 1940. godište. Јedan pacijent iz Petnjice nije ni liječen bolnički, jedan pacijent je poslije dva dana hospitalizacije umro u Baru, a danas oko 15.00 časova umro je pacijent 1953. godište - naveo je Lazović.

On je rekao da je oboljelo devet zdravstvenih radnika, od kojih dva ljekara iz Rožaja, pet medicinskih sestara iz Rožaja, jedna iz Pljevalja i jedno tehničko lice, a u samoizolaciji je 86 osoba.

- Trenutno imamo 168 respiratora u sistemu, 18 u magacinu - naveo je Lazović.

On je napomenuo da ono što brine jeste broj oboljelih i njihova starosna struktura.

- Prosjek oboljelih je 43 godine, onih u bolnici 53. Niko u zvaničnoj literaturi nije napisao da je virus oslabio, da su kliničke slike slabije, ili da je slabija transmisija - rekao je Lazović.