latinica  ћирилица
03/07/2020 |  19:44 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Vlada Srbije donijela nove mjere za Beograd, uvedena vanredna situacija (VIDEO)

U posljednja 24 časa u Srbiji je zabilježeno 11 smrtnih slučajeva od virusa korona i 309 novozaraženih. Porastao je i broj pacijenata na respiratorima, a sada je njihov broj 85. U cilju sprečavanja širenja Kovida 19 Vlada Srbije donijela je mjere za Beograd, gdje je proglašena vanredna situacija. Vanredna situacija proglašena je i u Šapcu i Čačku.
Vlada Srbije (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Vlada Srbije (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Novim mjerama ograničava se rad svih ugostiteljskih objekata od 23 do 6 časova ujutro. U svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje distance od metar i po. Nošenje zaštitne maske obavezno je i u javnom gradskom i međugradskom prevozu.

Iako je bilo najavljeno, studenti i ministar prosvjete dogovorili su se da neće biti iseljeni iz domova kao i da će oni pozitivni na Kovid 19 dobiti priliku da dodatno polažu ispite. To je bio i razlog jučerašnjeg i današnjeg protesta studenata ispred rektorata.

Novim mjerama je zabranjeno okupljanje građana na javnom mjestima u zatvorenom prostoru za više od 100, a na otvorenom prostoru više od 500 ljudi uz poštovanje distance. Za nepoštovanje novih epidemioloških mjera predviđene su kazne u iznosu od 5.000 hiljada dinara. Ove mjere odnose se na period do 18. jula .