latinica  ћирилица
03/07/2020 |  19:53 | Autor: TANЈUG

Slovenci proizveli prvi sertifikovani električni avion (VIDEO)

Slovenačka kompanija Pipistrel proizvela je prvi električni avion na svijetu, koji je dobio sertifikat Agencije EU za bezbjednost vazdušnog saobraćaja (EASA).

To znači da ispunjava bezbjednosne standarde i da može da se koristi komercijalno.

Avion na baterije Pipistrel Velis Elektro, mali dvosjed, namijenjen je za obuku pilota, prenosi Rojters i dodaje da može da leti 50 minuta, i duže uz rezervno punjenje, što je tipično za upotrebu u školama letenja.

- Počeli smo da letimo na električni pogon 2007. i napravili smo više od osam aviona prije Velis Elektra. Utvrdili smo sve što treba da poseduje tip aviona sa sertifikatom kako sa tehnološkog tako i sa stanovištva korisnika - izjavio je direktor Pipistrela za istraživanje i razvoj, Tine Tomažič.

Sertifikovani tip aviona, kako objašnjava, znači da on može bez prepreka da se koristi u komercijalne svrhe.

Tomažič dodaje da je ovo zaista iskorak za vazduhoplovnu industriju u cjelini, koji će omogućiti elektrifikaciju i mnogo većih letjelica.

Pipistrel bi ove godine trebalo da isporuči 31 aviona Velis Elektro kupcima u sedam zemalja.

- Ovo je uzbudljiv proboj. To je prvi električni avion koji je EASA sertifikovala, ali sigurno ne i posljednji, jer avio-industrija prati nove tehnologije kako bi smanjila buku i štetnu emisiju, i poboljšala održivost avijacije - rekao je izvršni direktor EASA-e, Patrik Kaj.