latinica  ћирилица
04/07/2020 |  08:50 ⇒ 09:41 | Autor: SRNA

Štrbac: Premašena Tuđmanova težnja o manje od tri odsto Srba

Direktor Dokumentaciono informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac ocijenio je da Srbi tokom predizborne kampanje u Hrvatskoj ovaj put direktno nisu bili tema, ali je, po svemu sudeći, već premašena težnja pokojnog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana da Srba bude manje od tri odsto.
Savo Štrbac - Foto: RTRS
Savo ŠtrbacFoto: RTRS

Za morbidne i do sada nezapamćene plakate i grafite u Hrvatskoj, koji su upereni prema Srbima, Štrbac je rekao da nisu postavljeni zbog izbora, zakazanih za sutra, već zbog popisa stanovništva 2021. godine.

- U Hrvatskoj postoji fenomen da na jednog povratnika Srbina iz Srbije odlazi još uvijek četiri do pet Srba. To je takozvani tihi egzodus - izjavio je Štrbac za Sputnjik.

On je podsjetio na hrvatski Zakon o brisanju Srba sa prebivališta, te ocijenio da sve to navodi na zaključak da će biti ostvarena, pa i premašena Tuđmanova težnja s početka devedesetih koju je zacrtao.

- A to je da će srpsko pitanje biti riješeno za sva vremena kad Srba bude manje od tri procenta u ukupnoj populaciji i mislim da su oni to već domašili - dodao je Štrbac.

Štrbac smatra da će za pobjedu na izborima u Hrvatskoj biti presudno ko će uspjeti da okupi vjernike i ratne veterane, jer se na posljednjem popisu više od 90 odsto stanovnika Hrvatske izjasnilo kao Hrvati, a čak je bilo postotak ili dva više katolika.

- Poznato je da je crkva kod Hrvata uvijek bila na prvom mjestu - oni slušaju popove propovijedi i nakon toga se opredjeljuju kome će dati glas - napomenuo je Štrbac.

Prema njegovim riječima, glavne stranke, koje vode bitku za većinu u Saboru, HDZ i SDP, u kampanji uopšte nisu direktno spominjale Srbe, posebno ne Srbiju, ali se sve vrijeme vodila borba između ustaša i partizana u koju su se umiješale još veće ustaše okupljene oko Miroslava Škore.

Štrbac smatra da će SDP dobiti sigurna 52 mandata, dok HDZ zaostaje samo za jednim, ali da obje stranke, odnosno koalicije imaju manje povjerenje glasača nego na prethodnim izborima, dok je Milorad Pupovac sigurni predstavnik Srba.

On je podsjetio a se ovih dana obilježava sedam godina od pristupanja Hrvatske EU kada su obećali da će zatvoriti odnos prema Srbima i pravosuđu, a zapravo do sada ništa nisu promijenili.

Da su Hrvati predsjedavali još pet godina EU, dodao je, sve to vrijeme Srbija ne bi otvorila nijedno poglavlje.

- Oni često prigovaraju da je ugroženija nacionalna manjina u Hrvata u Srbiji nego obrnuto, a ja sam pravio poređenja - njih je ovdje 0,8 odsto, a nas je 1991. bilo 12,2 odsto, već 2011. godine Srba u Hrvatskoj je bilo 4,3 odsto, a naredni popis je na proljeće 2021. godine - rekao je Štrbac.

Građani Hrvatske sutra biraju novi saziv parlamenta.