latinica  ћирилица
04/07/2020 |  09:51 ⇒ 13:55 | Autor: SRNA

Popović: Odluka o konstitutivnosti naroda politička, sa nizom posljedica

Odluka o konstitutivnosti naroda je politička, a cilj je bio da omogući visokom predstavniku Volfgangu Petriču i njegovom savjetniku Piteru Nojselu da mijenjaju ustave Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/, te na taj način izvrše decentralizaciju Srpske i FBiH i stvore pretpostavke za dalju centralizaciju BiH, izjavio je bivši sudija Ustavnog suda BiH Vitomir Popović.
Vitomir Popović - Foto: RTRS
Vitomir PopovićFoto: RTRS

Povodom dvije decenije od donošenja Oduke o konstitutivnosti naroda, Popović je istakao da je ova odluka proizvela čitav niz drugih, koje su uticale na unutrašnju, pa i na spoljnu strukturu BiH.

- Prenosom određenog broja nadležnosti, pa davanjem određenog broja funkcija onima kojima ne pripadaju, vršeno je derogiranje Republike Srpske sa ciljem stvaranja centralizovane BiH, iako takva zemlja ne može da opstane - rekao je Popović za "Glas Srpske".

On je istakao da se obavezom kojom je propisano da određen broj funkcija u Srpskoj pripada predstavnicima Bošnjaka i Hrvata, kojih u Srpskoj nema u tolikom srazmjeru da im pripada toliki broj funkcija koliko im je dao visoki predstavnik, na određen način krše prava većinskog srpskog naroda koji ima pravo na te funkcije.

Јedna od štetnih posljedica ove odluke, dodao je Popović, jeste i Vijeće naroda Republike Srpske koje egzistira na papiru u klasičnom političkom smislu i dovodi u pitanje odluke Narodne skupštine, iako rijetko imaju veze sa vitalnim nacionalnim interesom.

Popović je ukazao i da je nametanje rješenja od međunarodne zajednice utemeljeno na spornoj odluci Ustavnog suda BiH dovelo pravo u BiH u potpuni sumrak.