latinica  ћирилица
04/07/2020 |  14:34 ⇒ 14:34 | Autor: SRNA

Odgađaju se molebani zbog virusa korona, najavljena internet litija

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Crnoj Gori najavio je da se u crkvenim portama širom zemlje privremeno odgađaju molebani zbog virusa korona i najavio novu internet litiju koju će predvoditi Njegovo preosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.
Moleban (foto:mitropolija.com) -
Moleban (foto:mitropolija.com)

Iz Episkopskog savjeta izražavaju zabrinutost za zdravlje ljudi i ne žele da se sutrašnjim okupljanjem pošalje poruka da virusa nema i da razlozi za oprez ne postoje.

Kada je riječ o redovnim bogosluženjima u brojnim pravoslavnim parohijama na sjeveru Crne Gore koja su ponovo zabranjena uz prisustvom vjernika, članovi Episkopskog savjeta pozivaju vjernike da, kao i ranije, budu u dogovoru sa svojim parohijskim sveštenikom u vezi sa obavljanjem molitvi i sveštenoradnji.

U saopštenju se dodaje da će redovna crkvena bogosluženja u drugim gradovima biti vršena po ustaljenom redu, uz poštovanje zdravstvenih propisa.

- Mi smo i sada svjesni velike zloupotrebe pomenutih mjera zarad sistematskog obračuna državnih vlasti sa Crkvom i vidimo da ovi vlastodršci nemaju namjeru da od tog neustavnog manira odustanu, pripremajući se takvim nasiljem za izbore - navodi se u saopštenju.

Iz Episkopskog savjeta navode da su svjesni da načinom "kreni-stani-kreni" stavljaju na iskušenje polet i bodrost duha svih učesnika jedinstvenih u svijetu litija i molebana, te mole vjernike za strpljenje i odlučnost.