latinica  ћирилица
04/07/2020 |  16:41 | Autor: SRNA

Mitroplit Ilarion: Poštujte osjećanja hrišćana, Turskoj ne fali džamija

Moskovska patrijaršija pozvala je turske vlasti da se s poštovanjem odnose prema osjećanjima miliona hrišćana i da ne pretvaraju Aja Sofiju u džamiju, podsjetivši da u Istanbulu ima dovoljno muslimanskih hramova.

- Sudeći po propagandi koja se vodila u Turskoj, razmatraju da hram Aja Sofija pretvore u džamiju... Zbog čega se tursko rukovodstvo s nepoštovanjem odnosi prema osjećanjima miliona hrišćana, miliona pravoslavnih vjernika - upitao je portparol Moskovske patrijaršije, mitropolit volokolamski Ilarion.

On smatra da je optimalna odluka turskog lidera Kemala Ataturka iz 1934. godine, koji je "kako bi pomirio sve", odlučio da zdanje pretvori u muzej otvoren za svakog posjetioca.

Mitropolit Ilarion rekao je za televizijski kanal "Rusija 24" da je sada nemoguće vraćati se u srednjovjekovno vrijeme, kada je Aja Sofija pretvorena u džamiju pošto su Turci Osmanlije osvojili Vizantiju.

- Živimo u višepolarnom svijetu, višekonfensionalnom svijetu, potrebno je odnositi se s poštovanjem prema osjećanjima vjernika. Јasno je da je Turska u ovom trenutku zemlja s većinskim muslimanskim stanovništvom, ali veoma dobro poznajem Istanbul i tamo ne fali džamija. Odmah pored Aja Sofije nalazi se Plava džamija, koja radi, može se posjećivati. Ne razumijemo zbog čega je potrebno upravo sada pretvarati hram Aja Sofija u džamiju - istakao je mitropolit.

On je dodao da je jasno da je to izazvano unutrašnjom političkom situacijom u Turskoj i time što je predsjednik Turske stao na stranu onih koji pozivaju da se hram pretvori u džamiju, ali da je taj čin "u današnjim uslovima nedopustivo narušavanje slobode vjeroispovijesti", prenosi "Sputnjik".

- I to je, naravno, ne samo unutrašnja stvar Turske, kako sada govore mnogi turski činovnici, to je spomenik zajedničkog hrišćanskog, svjetskog značaja, a mi s velikom tugom prihvatamo ono što se događa oko tog hrišćanskog hrama - zaključio je predstavnik Ruske pravoslavne crkve.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan ranije je izjavio da će Državni savjet Turske razmotriti mogućnost da se promijeni statu hrama koji sada ima status muzeja.

Šefa turske diplomatije Mevlut Čavušoglu rekao je da njegova zemlja ima pravo da promijeni status hrama i da ga pretvori u džamiju, nezavisno od stava drugih država.

Državni savjet, najviši administrativni sud Turske, u četvrtak je razmotrio pitanje o promijen statusa Aja Sofije i njenom pretvaranju u džamiju. Državni savjet smatra da je za promjenu statusa hrama dovoljan ukaz predsjednika države. Odluka će biti objavljena u roku od 15 dana.

Hram Svete Sofije u Carigradu više od hiljadu godina bio je najveći hram u hrišćanskom svijetu. Nakon što su Osmanlije osvojile Carigrad, što je dovelo do pada Vizantijske imperije, hram je pretvoren u džamiju. Osnivač savremene turske države Kemal Ataturk je dekretom ovo zdanje 1934. godine proglasio muzejom, koji je uključen na spisak Svetske kulturne baštine Uneska.