latinica  ћирилица
05/07/2020 |  09:19 ⇒ 12:55 | Autor: RTRS

Prijedor: Proizvodnja povećana za 15 odsto

Iako prijedorska regija, nije značajan proizvođač povrtarskih kultura, ta proizvodnja je ove godine povećana za 15 odsto.

Građani su se odazvali preporukama nadležnih, da se uključe u vlastitu proizvodnju prehrambenih namirnica . Do povećanja zasada proljećnih kultura, došlo je na području, cijele Srpske.

Na deset dunuma zemlje, Prijedorčanin Nedeljko Petrović, ove godine, posijaće više od 20 hiljada sadnica kupusa. Sve što proizvede, to i proda. Prvi pokazatelj povećane zainteresovanosti stanovništva za sadnjom povrtarskih kultura bila je i prodaja rasada, koja je u ovoj godini enormno porasla.

- Meni je došlo 300 novih mušterija koje ja znam iz grada i koji nikad nisu sadili, ni  kupovali - kaže Petrović.

Na području prijedorske regije, zasijanih površina je više, za oko 15 odsto.

- Tu prije svega smatramo da je došlo do povećana površina po zasadima krompira, pasulja, luka, graška. Uglavnom tih osnovnih namirnica koje svako od nas može da gaji u svojoj bašti - pojasnio je rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Danijel Egić.

Broj posijanih površina, bilo da je riječ o povrtarskim kulturama ili žitaricama, povećan na području cijele Srpske.

- Kad su u pitanju proljetne kulture, kukuruz, soja, povrće i tako dalje, puno više je zasijano nego što smo očekivali - naveo je ministar poljoprivrede, šumartsva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.

A dok poljoprivrednici čekaju rod povrća i prve plodove, žetva ječma u prijedorskoj regiji je u punom je jeku. Prinos je zadovoljavajući. U zavisnosti od vremenskih uslova, očekuje se da bi za deset dana trebalo da počne i žetva pšenice.