latinica  ћирилица
05/07/2020 |  09:29 ⇒ 13:16 | Autor: SRNA

Prve tužbe žrtava NATO bombardovanja pred sudovima u Srbiji

Italijanski i srpski advokati Anđelo Fjore Tartalja i Srđan Aleksić najavili su prve tužbe žrtava NATO bombi pred višim sudovima u Srbiji, poslije 21 godinu od NATO bombardovanja osiromašenim uranijumom.
NATO bombardovanje Beograda - Foto: Screenshot/YouTube
NATO bombardovanje BeogradaFoto: Screenshot/YouTube

Aleksić je rekao da se kreće sa prvih pet tužbi višim sudovima u Vranju, Nišu, Beogradu, Kragujevcu i Novom Sadu.

U pitanju su tužbe u korist oboljelih od kancera, koji su ili boravili ili radili na Kosmetu ili živjeli u Vranju koje je bombardovano.

Aleksić je ispričao "Večernjim novostima" da će biti predstavljeni neoborivi medicinski dokazi da je uzročnik osiromašeni uranijum posijan za vrijeme NATO bombardovanja.

Јedan od koraka, dodao je, biće i taj da obavijeste Evropski parlament o tome koje su sve zemlje učestvovale u bombardovanju Srbije, te će podnijeti zahtjev za čišćenje teritorije zagađene osiromašenim uranijujom, a paralelno će biti podnijeta i predstavka UN Komitetu za zaštitu ljudskih prava za više od 1.000 građana Srbije.

Aleksić je naglasio da će biti traženo i angažovanje nezavisnih istražitelja – za zaštitu životne sredine i zaštitu ljudskih prava, što će, takođe, biti upućeno Evorpskom parlamentu.

- Želimo da ove institucije informišemo o zagađenosti teritorije na kojoj se umire od raka u velikom broju i 21 godinu poslije bombardovanja" - istakao je Aleksić.

Tartalja, koji je u Italiji ostvario više od 170 presuda u korist oboljelih italijanskih vojnika koji su služili na Kosovu i Metohiji, rekao je za "Večernje novosti" da je došlo vrijeme da ispuni obećanje iz novembra prošle godine.

- Zaustavio nas je na neko vrijeme virus korona, sada krećemo sa prvim slučajevima - dodao je, uz napomenu da je sa Aleksićem našao zajedničku strategiju i da će djelovati iz Niša.

Tartalja je napomenuo da je još rano iznositi detalje strategije, ali je jasno da je riječ o procesu u kojem nikoga, pa ni nadležne u Srbiji, neće poštediti odgovornosti

On je naveo da će sljedeći korak biti izvođenje dokaza kao za italijanske vojnike, iako je riječ o civilima u Sribji, te dodao da ovaj napor mora donijeti rezultate u korist naroda koji pati, obolijeva i umire.

Pojasnio je da će biti predočeno vještačenje italijanske Univerzitetske klinike "La sapijenca" u Rimu, Instituta za nanotehnologije u Milanu i Univerziteta u Torinu, koji analizom treba da kvantitativno verifikuje prisustvo teških metala kod oboljelih, kao i u sredinama odakle potiču bolesni.

- Angažovaćemo i italijanske onkologe u vještačenju, onako kako su vještačili i u slučajevima italijanskih vojnika - rekao je Tartalja.