latinica  ћирилица
05/07/2020 |  17:57 ⇒ 17:57 | Autor: SRNA

Odlikovanje bageristi koji je odbio da sruši manastirski konak

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije odlikovao je Miroslava Koprivicu iz Nikšića koji je odbio da bagerom ruši manastirski konak kod Ulcinja.
Rušenje konaka manastira Svetog Vasilija Ostroškog kod Ulcinja (foto: mitropolija.com) -
Rušenje konaka manastira Svetog Vasilija Ostroškog kod Ulcinja (foto: mitropolija.com)

Koprivica je odlikovan Zlatnim likom Svetog Petra Drugog Tajnovidca Lovćenskog "za ispovjedničko svjedočenje vjernosti Hristu Bogu i ćivotu Svetog Vasilija Ostroškog čiji je dom odbio da ruši na Briskoj gori kod Ulcinja".

Istim odlikovanjem mitropolit je nagradio Slobodanku i Rada Bulajića iz Nikšića, roditelje jedanaestoro djece.

Koprivica je u junu odbio da građevinskom mašinom sruši konak sestrinstva koji su mještani prije dva-tri mjeseca počeli da grade u okviru manastira Svetog Vasilija Ostroškog u zaleđu Ulcinja, u mjestu Zoganje.

Odlikovanja su dodijeljena nakon bogosluženja u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

Mitropolit je u obraćanju rekao da je u svetinje sve uloženo iz ljubavi prema Bogi i Božijem narodu i to njemu pripada, a ne nekakvima koji prodaju vjeru za večeru.

- Upravo se to događa kod savremene crnogorske vlasti - prodaju vjeru za večeru - rekao je mitropilit koji je služio sa episkopom budimljansko-nikšićkim Јoanikijem.

On smatra da bi aktuelna vlast u Crnoj Gori "sve prodala, i majku rođenu, samo da bi stekli, zaradili prolazno zemaljsko bogatstvo".

Mitropolit je ukazao da oni koji su se obezbožili u Crnoj Gori kažu da su svetinje pripadaju njima, odnosno onome što nazivaju državom, a u stvari, državu poistovjećuju sa sobom.

- Oni su svoje samoljublje proglasili za Boga i božanstvo, oni su svoju vlast proglasili za Crnu Goru i smatraju da toj obezboženoj, raspamećenoj Crnoj Gori pripadaju svetinje - naglasio je vladika.