latinica  ћирилица
06/07/2020 |  08:09 ⇒ 08:14 | Autor: SRNA

Nova tri zlatna odličja desetogodišnjeg Đorđa Perića

Desetogodišnji Đorđe Perić iz Bijeljine laureat je Međunarodnog festivala "Dani harmonike" sa osvojene tri zlatne medalje - u prvoj kategoriji, duo kategoriji zajedno sa Dejanom Јovičićem i trio kategoriji sa Amarom Ćosićem i Dejanom Bjalobabom.
Đorđe Perić - Foto: SRNA
Đorđe PerićFoto: SRNA

Direktor Muzičke škole "Kornelije Stanković" Slaviša Perić, koji je organizator ove muzičke manifestacije rekao je Srni da je takmičarski dio 12. festivala harmonike održan u onlajn formatu od petka do nedjelje, 3. do 5. jula, a koncertni dio i master klasovi biće održani u Ugljeviku, Bijeljini i Beogradu kada budu stvoreni uslovi i smiri situacija sa virusom korona.

Na takmičenju su učestvovali umjetnici na harmonici iz Rusije, Slovačke, Ukrajine, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Austrije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH.

Žiri, koji je ocjenjivao snimke takmičara, bio je sastavljen od renomiranih umjetnika Јurija Šiškina i Viktora Romanka, Vladimira Murze, Diane Stančeve i Miljana Bjeletića.

Predsjednik žirija Šiškin, koji je, prema riječima Perića, najbolji harmonikaš današnjice, rekao je da "Dane harmonike" od drugih takmičenja razlikuje posebna atmosfera topline, radosti zbog susreta prijatelja, poštovanja i brige o svakom učesniku.

- Upravo zbog toga smo se sastali i ove godine i održali takmičenje onlajn, kako bi festival nastavio svoju tradiciju i takmičenje živjelo u narednim godinama - rekao je Šiškin Srni.

Organizatori takmičenja su Muzička škola "Kornelije Stanković" iz Ugljevika, Udruženje umjetnika "Artist" i Svjetska asocijacija akordionista.

Slaviša Perić, koji je član Svjetske asocijacije akordionista, zahvalio je svim takmičarima i članovima žirija za učešće.

- Zahvalan sam svima koji su učestvovali, dali ogroman doprinos afirmaciji i razvoju festivala koji je postao tradicija, a ponosan sam što su dio ovog festivala najvažnija svjetska imena iz oblasti harmonike - rekao je Perić.

Perić je izrazio nadu da će se brzo smiriti situacija sa virusom korona i da će Ugljevik, Bijeljina i Beograd tradicionalno ugostiti svjetske umjetnike u koncertnom dijelu festivala, kao i da će mladi harmonikaši imati priliku da prisustvuju master klasovima koje će održati ovi virtuozi na harmonici.

Ovogodišnji laureati u disciplini solista su u bebi-kategoriji Milan Njegić iz BiH, prva kategorija Đorđe Perić iz BiH, te po kategorijama Peter Sokol iz Poljske, Faris Halilović iz BiH, Lazar Bajić iz BiH, Husejn Bajraktarević iz BiH, Dimitrije Knežević iz Crne Gore, Ivan Bonić iz BiH, Stefan Dimitrijević iz Srbije i Alina Matušenko iz Rusije.

U kategoriji Variete, laureati su Marko Maletić iz Austrije, Amar Ćosić iz BiH i Marijan Minčev iz Bugarske.

U disciplini kamerni sastavi laureati prve kategorije su duo Đorđe Perić i Dejan Јovičić iz BiH, druge kategorije trio Đorđe Perić, Amar Ćosić i Dejan Bjelobaba iz BiH, treće kategorije duo iz Bugarske Misterio-Stojan Karajvanov i Dogač Bezduz.