latinica  ћирилица
06/07/2020 |  09:00 | Autor: SRNA

Јović: Pojedinici dovode u pitanje odluke najviših organa

Zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Nedeljko Јović izjavio je da je instrukciju na koju su mnogi burno reagovali, a koja je potrebna BiH da bi ostvarila punu saradnju sa Evropskom policijskom službom /Evropol/, potpisao sa najboljom namjerom, ali da su pojedinci iz bezbjednosnih struktura u zemlji odlučili da, zbog nekih svojih razloga, pogaze ono što su ranije podržali.

Јović je naglasio da je uspostavljanje zajedničke kontakt tačke za saradnju jedan od prvih uslova u oblasti vladavine prava u procesu pristupanja Evropskoj uniji /EU/, što su više puta naglasili predstavnici EU.

On je istakao da je BiH dužna da uspostavi tu kontakt tačku posredstvom koje bi nadležni policijski organi razmjenjivali operativne informacije, što je i učinjeno potpisivanjem instrukcije.

- Ne ulazeći u političke konotacije i razloge pojedinaca, koji u posljednje vrijeme osporavaju ono što su se ranije dogovorili i potpisali, dovodeći u pitanje vlastite i odluke najviših organa na čije se zakonske odredbe pozivaju, riječ je o svjesnoj opstrukciji međunarodne policijske saradnje u razmjeni operativnih podataka u vremenima složene bezbjednosne situacije, koja zahtijevaju zajedničko djelovanje svih - rekao je Јović za Glas Srpske.

On je naglasio da je razmjena operativnih informacija sa Evropolom jedino moguća posredstvom zajedničke kontakt tačke u Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara, na adresi Trg BiH jedan.

- Oglašavanje i komentari kojima se osporava dogovoreno i potpisano od pojedinih ličnosti koje su sva ova dokumenta dogovarale i potpisivale je korak unazad u međunarodnoj policijskoj saradnji i zadovoljavanju standarda EU, što može imati neželjene bezbjednosne komplikacije u BiH - napomenuo je Јović.

On je naveo da su dalji koraci na Evropolu koji kao vlasnik opreme, koja je trenutno smještena u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, treba da donese odluku.

Јović je podsjetio da je, zbog upražnjene pozicije ministra u resoru bezbjednosti, krajem juna potpisao instrukciju o pitanjima od važnosti za sprovođenje Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji BiH sa Evropolom, što je izazvalo negodovanje federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare i direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića koji žele da kontakt tačka za saradnju bude u Direkciji.

Јović, s druge strane, ističe, kao i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske, da Direkcija nema osnova da bude zajednička tačka, te da je i ranije rečeno da će to biti Ministarstvo bezbjednosti.