latinica  ћирилица
06/07/2020 |  11:25 ⇒ 11:52 | Autor: RTRS

Negativno mišljenje za Prijedlog zakona o izboru sudija, presudio Mektićev glas

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dala je danas negativno mišljenje na Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.
Zajedničke institucije BiH (Foto: moderndiplomacy.eu) -
Zajedničke institucije BiH (Foto: moderndiplomacy.eu)

Prijedlog zakona su podržala dva poslanika SNSD i dva poslanika HDZ BiH, a protiv je, uz poslanike SDA, SDP i DF, bio i poslanik SDS-a Dagan Mektić.

Tako je, zahvaljujući njegovom glasu, po drugi put ovaj zakon dobio negativno mišljenje i o njemu će se sutra izjasniti Predstavnički dom.

Podsjećamo, Predstavnički dom PS BiH na sjednici održanoj 19. maja nije usvojio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o izboru sudija u Ustavnom sudu BiH.

U Prijedlogu zakona navedeno je da BiH izborom isključivo državljana BiH za sudije Ustavnog suda treba da obezbijedi vlastiti suverenitet, koji je ograničen dosadašnjim načinom izbora troje stranih državljana za sudije Ustavnog suda.

Predlagači zakona su predsjedavajući ovog doma Nebojša Radmanović /SNSD/, Snježana Novaković-Bursać /SNSD/, Nenad Stevandić /Ujedinjena Srpska/, Nenad Nešić /DNS/, Јakov Galić /Srpski klub/, Obren Petrović /SNSD/, Dragan Bogdanić /SNSD/, Sanja Vulić /SNSD/, Ljubica Miljanović /SNSD/, Borjana Krišto /HDZ BiH/, Nikola Lovrinović /HDZ BiH/, Mijo Matanović /HDZ BiH/, Predrag Kožul /HDZ BiH/ i Darijana Filipović /HDZ/ BiH.

Komisija je dala negativno mišljenje i za Prijedlog amandmana dva na Ustav BiH, čiji su predlagači poslanici Naše stranke Predrag Kojović, Mirjana Marinković Lepić, Aida Baručija i Damir Arnaut, koji traže da se iz člana devet Ustava BiH briše stav dva kojim je propisano da se naknada za lica na funkciji u institucijama BiH ne može umanjiti za vrijeme trajanja mandata nosioca funkcije.

Kao razloge za donošenje amandmana predlagači navode finansijsku situaciju izazvanu panedmijom virusa korona u kojoj se nalazi BiH, tvrdeći da, osim što pandemija izaziva opasnost po zdravlje građana, predstavlja i opasnost po fiskalnu stabilnost BiH.

Komisija nije utvrdila usklađenost sa Ustavom i pravnim sistemom ni kod Prijedloga zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH, čiji je predlagač poslanik Naše starnke Aida Baručija.

Ovim zakonskim rješenjem je predviđeno da se pet odsto ukupnog iznosa prikupljenog po osnovu akcize na duvanske prerađevine usmjeri namjenski prema Fondu solidarnosti Republike Srpske, FBiH i nadležnoj instituciju u Brčko distriktu.

Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Saša Magazinović /SDP/, Јasmin Emrić i Šemsudin Mehmedović /SDA/, takođe, nije dobio pozitivno mišljenje Komisije.

Tokom rasprave, Član Komisije Nikola Lovrinović /HDZ/ podsjetio je na Mišljenje Direkcije za evropske integracije za koje predlagač do danas nije dao objašnjenje.

Članovi Komisije nisu utvrdili ni ustavnu usaglašenost za Prijedlog zakona o metrologiji BiH, čiji su predlagači poslanici stranke SDA Denis Zvizdić, Adil Osmanović, Šemsudin Mehmedović, Safet Softić, Halid Genjac, Alma Čolo, Edin Mušić, Nermin Mandra i Šemsudin Dedić.

Izvor: RTRS/SRNA