latinica  ћирилица
06/07/2020 |  11:36 ⇒ 14:22 | Autor: RTRS

Trebinje: Izvršena primopredaja respiratora bolnicama u Srpskoj (FOTO)

U Trebinju je danas izvršena primopredaja 10 respiratora za zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj koje je donirala "Elektroprivreda Republike Srpske", a kojoj je prisustvovao i ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

Elektroprivreda Republike Srpske doniraće deset kliničkih respiratora bolnicama u Srpskoj. Po jedan respirator biće doniran svim bolnicama. U trebinjsku bolnicu danas je stiglo i pet respiratora u okviru akcije "Respirator za Srpsku".

Zahvalnost za nabavku kliničkih respiratora stiže iz svih Bolnica Srpske u koje se upućuje ova medicinska oprema.

Velibor Milivojević, direktor Bolnice u Nevesinju, ističe da su bolnice u Srpskoj dobile najkvalitetniju opremu na kojoj će zdravsteni radnici moći dobro da rade, a pacijenti da imaju bolju zdravstvenu zaštitu.

Iz Elektroprvrede Srpske ističu da su na početku pandemije odlučili da daju svoj doprinos u pomoći zdravstvenom sistemu Srpske. Najbolja pomoć, smatrali su, jeste nabavka respiratora.

- Uz pomoć Slavena Ristića, koji je započeo akciju nabavke respiratora u Srspku, i posredstvom Crvenog krsta iz Bijeljine, uspjeli smo nakon tri mjeseca, da respiratore dopremimo u Trebinje. Da nije bilo diplomatskih veza srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, pitanje je da li bi to bilo i sada. I dalje smo spremni da svake godine učestvujemo u nabavci medicinskih aparata za zdravstvene ustanove, jer smo svjesni da je zdravlje prioritet - naglasio je direktor ERS Luka Petrović.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić zahvalio se Elektroprivredi Srpske i svim društvenoodgovornim kompanijama koje su nabavile značajnu količinu medicinske opreme.

- Ovo samo predstavlja nastavak naših daljih aktivnosti u smislu jačanja kapaciteta kada je riječ o opremi bolnica u Republici Srpskoj s obzirom na to da ćemo se pripremati i za sezonu oktobar-april naredne godine. Tada očekujemo porast broja lica koja će imati potrebu za respiratorima, budući da ćemo imati udruženo vjerovatno djelovanje virusa gripa i virusa korona - rekao je ministar Šeranić.

U akciji “Respiratori za Srpsku“, kupljeno je 50 respiratora za bolnice u Srpskoj.

Predstavnik organizatora akcije Aleksandar Savić naveo je da je danas podijeljelno po pet respiratora za trebinjsku i bolnicu u Istočnom Sarajevu, kao i jedan respirator za bolnicu u Foči.