latinica  ћирилица
06/07/2020 |  12:12 | Autor: sputniknews.com

"Zeleno svjetlo" za završetak Sjevernog toka 2

Danska energetska agencija (DEA) dala je dozvolu kompaniji Nord Strim 2 da završi izgradnju Sjevernog toka 2 u svojim vodama, navodi se u saopštenju agencije.
Sjeverni tok 2 (foto: Nord Stream 2 / Paul Langrock) -
Sjeverni tok 2 (foto: Nord Stream 2 / Paul Langrock)

Agencija je dala dozvolu za nastavak radova na gasovodu, uz korišćenje brodova koji se mogu usidravati. Do sada je tokom izvođenja radova u vodama kraljevine bilo dozvoljeno da se koriste samo brodove sa sistemom dinamičkog pozicioniranja.

U tekstu se navodi da će se preostali dio radova izvoditi van područja, gdje su postavljeni strogi ekološki zahtjevi. S tim u vezi, moguće je koristiti manje opasnu opremu po ekologiju, uključujući brodove sa sistemom za usidravanje.

Podsjetimo, ranije je Danska zabranila da se prilikom izgradnje gasovoda Sjeverni tok 2 koriste usidrena plovila, jer bi sidra mogla zakačiti neeksplodiranu municiju koja je nakon rata ostala na dnu Baltičkog mora.

Izgradnju Sjevernog toka 2 mogli bi završiti brod za polaganje cijevi „Akademik Čerski“ sa sistemom dinamičkog pozicioniranja i barža „Fortuna“ kompanije „MRTS“, koja nema takav sistem. Oba broda trenutno se nalaze u luci „Mukran“ – logističkom terminalu Sjevernog toka 2.

Rad na izgradnji gasovoda Sjeverni tok 2 obustavljen je nakon što je Amerika krajem prošle godine usvojila budžet za odbranu, koji uključuje i sankcije protiv kompanija koje učestvuju u gradnji Sjevernog toka. Nako toga je švajcarska kompanije „Olsiz“ prekinula sa polaganjem cijevi.