latinica  ћирилица
06/07/2020 |  12:25 ⇒ 15:28 | Autor: RTRS

Novaković Bursać: Zbog Mektića zaustavljena procedura usvajanja zakona o izboru sudija

Zahvaljujući poslaniku SDS-a Draganu Mektiću zaustavljena je procedura usvajanja zakona kojim se predaje mandat sudija Ustavnog suda BiH, koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, u ruke građana BiH, rekla je za RTRS Snježana Novaković Bursać, šef Kluba SNSD-a u PD PS BiH.
Snježana Novaković Bursać - Foto: RTRS
Snježana Novaković BursaćFoto: RTRS

Podsjećamo, Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dala je danas negativno mišljenje na Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Prijedlog zakona su podržala dva poslanika SNSD i dva poslanika HDZ BiH, a protiv je, uz poslanike SDA, SDP i DF, bio i poslanik SDS-a Dagan Mektić.

Tako je, zahvaljujući njegovom glasu, po drugi put ovaj zakon dobio negativno mišljenje i o njemu će se sutra izjasniti Predstavnički dom.

U Prijedlogu zakona navedeno je da BiH izborom isključivo državljana BiH za sudije Ustavnog suda treba da obezbijedi vlastiti suverenitet, koji je ograničen dosadašnjim načinom izbora troje stranih državljana za sudije Ustavnog suda.