latinica  ћирилица
06/07/2020 |  13:36 | Autor: SRNA

Od 1. avgusta najboljim studentima biće omogućeno da odrade pripravnički staž

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je Srni da će studentima generacije sa dva javna univerziteta od 1. avgusta biti omogućeno da uđu u sistem i odrade pripravnički staž kako bi mogli da steknu uslove da dobiju i radna mjesta.
Studenti  (Foto:banjaluka.rs.ba) -
Studenti (Foto:banjaluka.rs.ba)

Višković je konstatovao da je ovo dobra mjera Vlade Republike Srpske i naglasio da ti mladi ljudi, najbolji studenti sa svih fakulteta univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, treba da budu okosnica razvoja Srpske u budućem periodu.

- Pozivam sve, koji su zainteresovani da takve ljude vide u svom kolektivu i okruženju, da iskoriste ovu priliku i da se odazovu programu koji će biti realizovan preko Zavoda za zapošljavanje, a rok za podnošenje zahtjeva je 20. jul - istakao je Višković.

Navodeći da je Vlada obezijedila novac za realizaciju ove mjere, premijer Višković je u izjavi za Srnu pojasnio da ukoliko neka insitutucija, prema pravilima Zavoda za zapošljavanje, ne može da aplicira za ova sredstva, u tom slučaju će Vlada pomoći i izdvojiti sredstva za te namjene.

- Naš cilj i prioritet je da našim najboljim studentima već od 1. avgusta bude omogućeno da uđu u sistem i odrade pripravnički staž - poručio je Višković.

On je podsjetio da je Vlada već ranije ušla u program da studenti generacije sa dva javna univerziteta imaju obezbijeđeno radno mjesto zbog rezultata koje su postigli svojim radom i školovanjem i najavio da će to postati praksa.

- Praktikovali smo da to bude krajem marta ili početkom aprila, ali ove godine zbog pandemije virusa korona malo smo prolongirali i ovih dana počinjemo sa tom aktivnošću u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje, tako da će svim najboljim studentima sa dva javna univerziteta, bez obzira sa kog fakulteta dolaze, biti omogućeno da odrade pripravnički staž u institucijama Republike Srpske i javnom sektoru - rekao je Višković.

On je dodao da će Vlada Srpske nastaviti sa tom praksom i u budućem periodu čime želi da pokaže da je odgovorna i da vodi računa o mladim ljudima koji su pokazali zavidne rezultate u toku studija.

- Ovo je i promocija naših univerziteta, a ovim pokazujemo i da neko prati i njihov i rad studenata. Ta djeca zaslužuju da im se Republika oduži na ovaj način za njihov rad i trud i to ćemo raditi i ubuduće - zaključio je Višković.