latinica  ћирилица
06/07/2020 |  14:54 ⇒ 15:14 | Autor: SRNA

Apel građanima da zaštite imovinu tokom godišnjih odmora

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apelovalo je da građani u sezoni godišnjih odmora, prilikom odlaska na duža putovanja, posebnu pažnju posvete zaštiti svoje imovine i tako pomognu u sprečavanju eventualne krađe.
MUP Republike Srpske - Foto: RTRS
MUP Republike SrpskeFoto: RTRS

Neki od savjeta za građane su da uvijek zaključavaju ulazna vrata, bez obzira na to koliko su odsutni, saopšteno je iz MUP-a.

- Nemojte zaboraviti zatvoriti prozor ili balkonska vrata. Ukoliko ste u mogućnosti, pored glavne brave na ulaznim vratima, ugradite i dodatnu, pomoćnu bravu - navedeno je u saopštenju.

Iz MUP-a apeluju da građani ne ostavljaju ključ od ulaznih vrata ispod otirača, u papučama, saksijama za cvijeće i slično, jer to su za većinu uobičajena mjesta koja samim tim ni kriminalcima nisu skrivena.

- Poželjno je da se novac, zlatni nakit i oružje iz kuće za vrijeme dužeg odustva da na čuvanje licu od povjerenja ili u trezor neke banke - navode iz MUP-a Srpske.

Preporuka građanima je da, ukoliko su u mogućnosti, na objektima ugrade tehničke sisteme zaštite, poput osvjetljenja objekata sa senzorima pokreta, alarma, video-nadzora i slično.

- Prilikom napuštanja doma na duže vrijeme, građanima se savjetuje da ga povjere na čuvanje komšijama ili rodbini. Poželjno je da se stvori utisak da u stanu ili kući neko boravi, te s toga oni treba da tokom noći pale svjetlo, danju otvaraju prozore, dižu roletne i češće obilaze njihov dom - savjetuju iz MUP-a Srpske.

Јedan od savjeta je i da građani zamole komšije da, ako čuju buku u njihovom stanu za vrijeme odsustva, odmah pozovu policiju.

- Nije poželjno na društvenim mrežama objavljivati odlazak na putovanja, niti slične informacije i fotografije koje potvrđuju da ste trenutno odsutni van mjesta prebivališta, odnosno na godišnjem odmoru - jedan je od savjeta građanima.

Iz MUP-a navode da su ljetni mjeseci period kad je pojačan rizik od izvršenja krivičnih djela kriminogenih lica, te da iz tog razloga preventivne mjere samozaštite umanjuju rizik od ugrožavanja imovine građana.

U saopštenju je istaknuto da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske sprovodi planirane preventivne mjere na sprečavanju vršenja imovinskih krivičnih djela, ali da je sama zaštita umnogome efikasnija ukoliko i sami građani preduzmu odgovarajuće mjere s ciljem zaštite lične imovine.

- Besplatna telefonska linija 122 na raspolaganju je građanima 24 časa dnevno ukoliko primijete sumnjiva ponašanja nepoznatih lica u svojoj zgradi ili komšiluku, na parkingu ili u neposrednom okruženju - naglasili su iz MUP-a Republike Srpske.