latinica  ћирилица
06/07/2020 |  15:27 ⇒ 17:14 | Autor: SRNA

Spriječiti Hrvatsku da odlaže otpad na Trgovskoj gori (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da neće biti odustajanja u borbi protiv namjere Hrvatske da odlaže nuklearni otpad na Trgovskoj gori na granici sa Srpskom i BiH i da će, ukoliko bude potrebe, biti korištene regionalne i međunarodne pravosudne instance u rješavanju tog problema.
Trgovska gora - Foto: Agencije
Trgovska goraFoto: Agencije

Dodik je rekao da će biti nastavljeni i politički dogovori o tom pitanju.

On je podsjetio da je Predsjedništvo BiH prije godinu i po dana donijelo odluku u vezi sa ovim problemom i da je zatražilo od Hrvatske da preispita svoje namjere.

- Obavezali smo sve organe u BiH da se u skladu sa tom odlukom ponašaju, tako da je čudno da gospođa /ministar spoljnih poslova BiH Bisera/ Turković ne poštuje ni odluke Predsjedništva. Zatražili smo od Hrvatske da preispita svoje odluke, podržali sve napore koje je Republika Srpska učinila na tom planu, skrećući pažnju na otvoreni problem koji bi ugrozio čitavo jedno područje - istakao je Dodik.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz slovenačke Nuklearne elektrane "Krško" odlaže u kasarni Čerkezovac, u opštini Dvor, što je u neposrednoj blizini opštine Novi Grad i na samoj granici sa BiH.