latinica  ћирилица
06/07/2020 |  15:32 ⇒ 16:01 | Autor: SRNA

Dodik: Po pitanju NATO-a dio BiH se ponaša podanički (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se jedan dio BiH ponaša podanički, što se pokazalo u izjavama koje su uslijedile nakon što je ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov poručio da "BiH kao suverena država ima pravo da se /ne/ približi nekome, te da u bh društvu ne postoji konsenzus o integraciji u NATO“.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Ako neko utiče u BiH - utiču zemlje sa Zapada, EU, SAD i druge. To govori o BiH, a ne o Rusiji ili SAD. Јedan dio BiH se ponaša podanički i nije sposoban da artikuliše na pravi način dijalog u okviru BiH i određene interese -  rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik smatra da je stav Rusije korektan, jer je pitanje NATO-a stvar BiH.

- Mi smo isto tako rekli da o tome odlučuje i Republika Srpska. Postoji određena programska saradnja sa NATO-om i to nije sporno, ali odluka o tome da se ide na put ka članstvu ne postoji niti postoji odluka o članstvu BiH u NATO-u. To su potvrdili svi oni koji su u javnom dijalogu bili prisutni prethodnih dana, među kojima je član Predsjedništva Željko Komšić - naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je donijela svoju odluku.

- Mi nismo za put u NATO i članstvo u NATO-u. To je konsenzus svih političkih partija u Republici Srpskoj, bile one vlast ili opozicija - istakao je Dodik.

Komentarišući rezultate izbora u Hrvatskoj, Dodik je izrazio je uvjerenje da će Hrvatska uspjeti da napravi stabilnu vladu predvođenu Andrejem Plankovićem.

- Vjerujem da će se u Hrvatskoj prestati sa širenjem procesa koji su vezani za podržavanje ustaškog režima i da ćemo u tom pogledu imati sve manje problema - poručio je Dodik.