latinica  ћирилица
06/07/2020 |  16:37 ⇒ 16:37 | Autor: SRNA

Јereju Milovanoviću negativno mišljenje policije o produžetku boravka

Eparhija budimljansko-nikšićka saopštila je da je jereju Stefanu Milovanoviću granična policija dala negativno mišljenje za produženje privremenog boravka u Crnoj Gori i da na taj način "očito pokušala da zastraši cjelokupno sveštenstvo" ove eparhije.
Nikšić (Foto: montenegro.travel) -
Nikšić (Foto: montenegro.travel)

U saopštenju se navodi da je Milovanović uredno, u zakonom predviđenom roku, podnio zahtjev za produženje dozvole za privremeni boravak koji mu je do sada odobravan po osnovu braka sa crnogorskom državljankom.

Potom mu je upućen poziv za saslušanje, odnosno od njega je zahtijevana posebna izjava povodom podnesenog zahtjeva, iako do sada nije bio dužan da to čini s obzirom na to da zahtjev za izdavanje dozvole za privremeni boravak podnosi peti put.

Razlozi za saslušanje saopšteni su mu u Direktoratu za građanska stanja i lične isprave u Bijelom Polju, kada je upoznat da je granična policija Regionalnog centra Sjever u njegovom slučaju dala negativno mišljenje za produženje privremenog boravka, pozivajući se na Zakon o strancima.

- Međutim, granična policija Regionalnog centra Sjever pokušava da preko jereja Stefana Milovanovića zastraši cjelokupno sveštenstvo naše eparhije, jer negativno mišljenje ne temelji na zakonu, već na sopstvenim namjerama - navodi se u saopštenju.

Negativno mišljenje dato je s obrazloženjem da je "Centar bezbjednosti Berane protiv sveštenika podnio krivičnu prijavu zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima zbog čega on ne ispunjava uslove za produženje dozvole za privremeni boravak".

- Јerej Stefan Milovanović za sve vrijeme višegodišnjeg boravka u Crnoj Gori nije ni za šta, niti prekršajno, niti krivično pravosnažno osuđivan i zato je i negativno mišljenje koje policija u ovom slučaju daje potpuno neosnovano i predstavlja otvoreno iskazanu želju da sveštenika koji legalno boravi u Crnoj Gori protjeruje proizvoljno - ističe se u u saopštenju.

Iz Eparhije ukazuju na policijsku "samovolju i nepoznavanje crnogorskog Ustava i zakona, kao i potvrđenih međunarodnih ugovora", što su pokazali tako što "podnesenu krivičnu prijavu tretiraju kao pravosnažnu presudu, što je skandalozno i protivno Zakoniku o krivičnom postupku".

- Protiv jereja Milovanovića se i ne vodi krivični postupak, jer shodno odredbama Zakonika o krivičnom postupku jasno je da krivični postupak pred sudom počinje tek podizanjem optužnice, što ovdje nije slučaj - navode iz Eparhije.

U saopštenju se dodaje i da "policija demonstrira vrlo otvorenu želju da krši elementarna ljudska prava".

- U slučaju jereja Stefana Milovanovića, proglašavajući ga krivim prije pokretanja postupka pred sudom, crnogorska policija je svojim negativnim mišljenjem o produženju dozvole za njegov privremeni boravak prekršila četiri člana Evropske konvencije o ljudskim pravima - napominju iz Eparhije budimljansko-nikšićke.

Oni dodaju da crnogorska policija najgrublje krši i Opštu deklaraciju o pravima čovjeka koju je usvojila Generalna skupština UN.