latinica  ћирилица
06/07/2020 |  16:50 ⇒ 16:50 | Autor: SRNA

Podržati uspostavljanje funkcionalne kontakt tačke za Evropol

Delegacija EU u BiH pozvala je sve nadležne organe i agencije da podrže uspostavljanje potpuno funkcionalne zajedničke kontakt tačke za saradnju sa Evropolom, prvenstveno u dijelu imenovanja službenikā za kontakt, ističući da je na raspolaganju za podršku.
Delegacija EU u BiH - Foto: RTRS
Delegacija EU u BiHFoto: RTRS

Iz Delegacije EU saopšteno je da EU pozdravlja "važne iskorake" na inicijativu Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara u pravcu pune primjene Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji s Evropolom.

- Zajednički cilj nam je da postignemo bezbjednije okruženje za dobrobit svih građana BiH i EU - navodi se u saopštenju.

Iz EU naglašavaju da je uspostavljanje funkcionalne zajedničke kontakt tačke ključno za efikasnu razmjenu operativnih podataka sa svim policijskim agencijama, te je od suštinskog značaja za borbu protiv organizovanog kriminala, uključujući pranje novca i terorizam.

- Potreban je i posljedični dalji napredak da bi se osigurala zaštita stanovništva od teških oblika kriminala - dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da je BiH obavezana operativnim sporazumom s Evropolom, koji je ratifikovan međunarodni sporazum i mora biti sproveden.

- Odugovlačenje ovog procesa već ima ozbiljne posljedice za bezbjednost BiH i njenih građana. Ovo ozbiljno utiče i na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, što je jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije - ukazuje se u saopštenju.

Zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Nedeljko Јović izjavio je ranije da je BiH dužna da uspostavi kontakt tačku posredstvom koje bi nadležni policijski organi razmjenjivali operativne informacije sa Evropolom, što je i učinjeno potpisivanjem Instrukcije o pitanjima od važnosti za sprovođenje Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji.