latinica  ћирилица
06/07/2020 |  17:31 ⇒ 17:42 | Autor: RTRS

Ustavni sud odlučuje o vetu Bošnjaka na zaključke Parlamenta Srpske

O vetu Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske na zaključke u vezi sa razmatranjem informacije o "Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta" odlučiće Ustavni sud Srpske s obzirom da nije postignut dogovor na današnjoj sjednici Zajedničke komisije Narodne skupštine Republike Srpske i Vijeća naroda za usaglašavanje zakona, propisa i akata.
Ustavni sud Republike Srpske - Foto: RTRS
Ustavni sud Republike SrpskeFoto: RTRS

Ova sjednica Zajedničke komisije održana je u vezi sa procedurom zaštite vitalnog nacionalnog interesa, koju je pokrenuo Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske na ranije zaključke koje je donijela Narodna skupština kada je riječ o razmatranju informacije o "Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta", usvojene na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

- Budući da na sjednici nije postignuta saglasnost u pogledu ovih zaključaka, pitanje je proslijeđeno Ustavnom sudu Srpske radi donošenja konačne odluke o tome da li se predmetni zaključci odnose na vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda - saopšteno je iz Vijeća naroda Srpske.

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske su na posebnoj sjednici 1. juna usvojili 20 zaključaka u kojima se konstatuje da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, usvajanjem ove rezolucije, pristupio sramnom prekrajanju istorijskih činjenica i pridružio se revizionističkim snagama kojima je cilj uopštavanje i marginalizovanje stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu.