latinica  ћирилица
06/07/2020 |  19:27 ⇒ 22:13 | Autor: RTRS

Univerzitet u Banjaluci dobija 10 miliona KM za kapitalne investicije (FOTO/VIDEO)

Iz budžeta Republike Srpske za infrastrukturne projekte Univerziteta u Banjaluci biće izdvojeno 10 miliona maraka, što je potvrdio i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Prilikom obilaska univerzitetskog kampusa, konstatovano je da su ulaganja u visoko obrazovanje dala rezultate i da će započete reforme doprinijeti kvalitetnijoj nastavi i većoj zainteresovanosti za studiranje.
Dodik, Rajčević, Vidović, Davidović u posjeti Univerzitetu u Banjaluci - Foto: SRNA
Dodik, Rajčević, Vidović, Davidović u posjeti Univerzitetu u BanjaluciFoto: SRNA

Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet uskoro bi mogao da preseli u novu zgradu, a završetkom radova na postojećem objektu prostorije će dobiti i Šumarski fakultet. U kampusu je predviđena izgradnja i drugih infrastrukturnih objekata, rekonstrukcija saobraćajnica, kao i izgradnja spomen- hrama. Za sve projekte podršku će dati institucije Republike Srpske.

- Danas smo dogvorili da se 10 miliona iz sredstava republike uputi Univerzitetu kako bi završili ovaj objekat, za pozorište i izgradnju vrtića koji će koristiti za edukaciju i školovanje vaspitačica za predškolsko obrazovanje širom Republike Srpske. Ono što je traženo to smo i uradili - naglasio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Ulaganje u visoko obrazovanje daje rezultate. Više je zainteresovanih za upis na fakultete nego prošle godine, a rektor i resorni ministar ističu da su tome doprinijele reforme i finansijske olakšice za studente prve godine.

- I ove godine broj studenata koji je konkurisao da upiše neke od fakulteta Univerziteta u Banjaluci je veći u odnosu na prošlu godinu. Smatramo da je ogroman uspjeh s obzirom ako se uzme činjenica da je oko 500 srednjoškolaca manje završilo ove godine u odnosu na prethodnu godinu - poručio je Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci.

Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, naglašava da su ulaganja važna za buduće naraštaje.

- Smatramo da kroz ulaganja u visoko obrazovanje zapravo gradimo bolju budućnost za Republiku Srpsku i nove ekonomske perspektive za naše mlade ljude - poručio je Rajčević.

Kada je riječ o studentskom standardu, gradiće se i u sklopu Univerzitetskog-kliničkog centra, gdje je planirano preseljenje Medicinskog fakulteta.