latinica  ћирилица
07/07/2020 |  11:10 ⇒ 12:07 | Autor: SRNA

Drvar: Naloženo vraćanje otpada u Italiju

Federalno Ministarstvo ekologije i turizma poništilo je dozvolu za uvoz neopasnog otpada firmi "Krom reciklaža" iz Drvara i naredilo njegovo vraćanje u Italiju.
Otpad - Foto: RTRS
OtpadFoto: RTRS


Federalno Ministarstvo ekologije i turizma kontaktiralo je i nadležno ministarstvo u Italiji, s ciljem vraćanja otpada u zemlju porijekla, objavljeno je na sajtu resornog ministarstva.

Ministarstvo je zatražilo od Tužilaštva Livanjskog kantona da ispita okolnosti registracije kompanije "Krom reciklaža", koja je uvezla određene količine otpada u BiH i skladištila ga u opštinama Drvar i Bosansko Grahovo.

Federalni Urbanističko-ekološki inspektorat je po nalogu nadležnog federalnog ministarstva izvršio inspekcijski nadzor i ustanovio da otpad nije skladišten na ekološki prihvatljiv način, te da se upravlja otpadom bez nadzora.

Federalni ministar ekologije i turizma Edita Đapo najavila je ranije da će podnijeti krivičnu prijavu i zatražiti od nadležnih istražnih organa da ispitaju sve dozvole firme "Krom reciklaža" iz Drvar, čiji su postupci uznemirili i zabrinuli građane ove i opštine Bosansko Grahovo.

Đapo je pozvala građane na smirenost i strpljenje, jer je potrebno izvjesno vrijeme da se završe sve procedure kako bi kompanije vratile otpad u Italiju.

Ona je naglasila da je ovo prvi slučaj u Federaciji BiH da institucije preduzimaju aktivnosti da uvezeni otpad vrate u zemlju porijekla.

Oko 300 tona tekstilnog otpada iz Italije istovareno je u krugu nekadašnje firme "Grmeč".

Opštinsko vijeće Drvara donijelo je juče zaključke da se hitno izmjesti otpad dovezen iz Italije u ovu lokalnu zajednicu, te da se Agencija za istrage i zaštitu /Sipa/ uključi u istragu oko cjelokopnog procesa u vezi sa dopremanjem otpada.