latinica  ћирилица
07/07/2020 |  11:16 ⇒ 11:54 | Autor: SRNA

Kovačević: Imenovanja su implementacija izbornih rezultata, a ne "podjela fotelja"

BiH dvije godine nakon izbora čeka da se implementiraju izborni rezultati, jer politički predstavnici bošnjačkog naroda žele da upravljaju zemljom u pravcu koji samo njima odgovara, rekao je danas portparol SNSD-a Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević (foto: instagram.com / kovacevicraso) -
Radovan Kovačević (foto: instagram.com / kovacevicraso)

Komentarišući današnji sastanak lidera SNSD, SDA i HDZ-a na kome bi trebalo da bude riječi i o imenovanjima, Kovačević je rekao da to u poslednje vrijeme dobija negativne konotacije i da nije riječ o "podjeli fotelja", već o implementaciji izbornih rezulata.

- Političke stranke na izborima se takmiče da u ime građana vrše vlast u skladu sa svojim programom i interesom građana. Zašto smo dvije godine čekali na implementaciju izbornih rezultata, zbog čega je nekome u interesu da sve stvari u BiH zakoči toliko - upitao je Kovačević.

Portparol SNSD-a izjavio je za N1 da je neko iz Sarajeva konstantni kočničar svega u BiH i da njome upravlja samo u pravcu koji odgovara isključivo SDA, odnosno političkim predstavnicima bošnjačkog naroda.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska koči samo procese za koji ne postoji konsenzus, kao što je put prema NATO.

- SNSD nije pravio bilo kakav problem da se završi proces imenovanja bilo kakvog kadra u skladu sa zakonskim procedurama. Kadar iz SNSD-a, u skladu sa zakonskim procedurama, prošao je sve ono što treba da prođe da bi bili imenovani na mjesta direktora Regulatorne agencije za komunikacije i SIPA - naveo je on.

Kovačević je rekao da su to ljudi koji dolaze iz struke, koji su provjereni kadar i rade u interesu građana i Republike Srpske, ali i cijele BiH, a ne u nečijem političkom interesu.

Komentarišući kandidaturu Darka Ćuluma na mjesto direktora Sipe koji je ispunio uslove za penziju, Kovačević je rekao da ima dovoljno prostora za mlade ljude i da oni nisu skrajnuti, ali da je Ćulum policajac, a oni imaju beneficirani radni staž i mnogo ranije ispunjavaju uslove za penziju, zbog čega može na kvalitetan način da obavlja tu dužnost naredni period.

Na pitanje o direktoru Obajveštajno-bezbjednosne agencije Osmanu Mehmedagiću, portparol SNSD-a je rekao da se njegova ratna prošlost zna, ali da se SNSD ne miješa u izbor kadra drugih naroda.

- BiH tako funkcioniše. Ukoliko uđemo u spiralu međusobnog osporavanja onda nikada nećemo nikoga imenovati. SNSD nikada nije osporavao kadar drugim stranama, ali one jesu osporavale nama - podsjetio je Kovačević.

Naglasio je da je to Pandorina kutija koja je otvorena i da je pitanje da li će na današnjem sastanku lideri stranaka da je zatvore.

Kovačević kaže da će budžet BiH na današnjoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH biti usvojen i proslijeđen u dalju proceduru ako se bude pitao SNSD.

On je podsjetio da SNSD nikada nije osporavao izborni proces, ali da je izbor članova Centralne izborne komisije učinjen na nelegalan način, jer nisu ispunjene zakonske procedure.

- Neko u parlamentu je izignorisao konkurs i ljude, a to su SDA i njihovi pijuni - PDP i SDA, i imenovao ljude koji ne ispunjavaju uslove, u suprotnosti je sa svime što zakon kaže i koji ne znaju ništa o Izbornom zakonu - rekao je Kovačević.

Kada je riječ o predstojećim lokalnim izborima, on je istakao da SNSD uživa najveće povjerenje u Republici Srpskoj i cilj joj je osvajanje minimalno 80 odsto načelničkih i gradonačelničkih mjesta.

SNSD, dodao je on, očekuje pobjedu svog kandidata za gradonačelnika Istočnog Sarajeva, gdje će se prvi put ova funkcija birati na direktan način, te pobjedu Igora Radojčića, najboljeg gradonačelnik koji je imala Banjaluka a koja, kako je rekao, diše novim plućima i realizovala je brojne kapitalne projekte.