latinica  ћирилица
07/07/2020 |  13:06 ⇒ 13:42 | Autor: RTRS

Virtuelna radionica o Rusiji

Down syndrome centar Banjaluka danas je organizovao virtuelnu radionicu "Moćna zemlja Rusija".
Virtuelna radionica "Moćna zemlja Rusija" - Foto: RTRS
Virtuelna radionica "Moćna zemlja Rusija"Foto: RTRS

Današnja tema u virtuelnoj radionici za osobe sa Daunovim sindromom bila je Rusuja.

Tokom virtuelne radionice govorilo se o Rusiji uopšteno, njenoj kulturi, životu, značaju, o vojnoj sili i političkom uređenju.

Govorilo se o Rusiji kao najvećoj svjetskoj zemlji u svakom pogledu i svim segmentima. Bilo je riječi i o ruskoj medicini, njenom napretku i dostignućima.

Gošća radionice bila je Natalija Avdonina iz Ruskog kulturnog centra.

Јedna od tema bile su i ruska književnost i poezija; recitovala se pjesma "Breza" od Јesenjina, prvo na srpskom, a zatim na ruskom jeziku. Slušala se i igrala Kalinka, zatim Kazačok i tako redom.

Gledao se film o Rusiji, o najvećem Glavnom hramu oružanih snaga Rusije, nakon čega se vodila diskusija.

Avdoninova je osobe sa Daunovim sindromom učila kako se pravilno igraju ruske narodne igre, govorila im o ruskim obilježjima, njihovoj kuhinji i običajima.

Osobe sa Daunovim sindromom su se uključivale u diskusiju, postavljale pitanja o današnjoj temi, komentarisale i uživale gledajući i slušajući o najmoćnijoj zemlji - Rusiji.

- Beskorisno je čovjeku sa predrasudama dokazivati neopravdanost njegovih predrasuda - poručeno je sa današnje radionice. 

Down syndrome centar Banjaluka pokrenuo je rehabilitacioni program PAIN (Pokušaj Analiziraj Izvrši Nastavi) upravo da bi mijenjao, podizao svijest i rušio predrasude o osobama sa Daunovim sindromom.

- Odrasle osobe sa Daunovim sindromom su upravo odrasle i one moraju biti uključene u sve društvene sfere života koje su predviđene upravo za sve odrasle ljude. Tretirajmo ih u skladu sa njihovom životnom dobi. Djeci na dječiji način, odraslima na odrasli način - naglašavaju iz Down syndrome centra Banjaluka.