latinica  ћирилица
07/07/2020 |  13:47 | Autor: SRNA

Kojić: Pravosuđe BiH nije htjelo da procesuira Mujanovića

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da presuda Višeg suda u Beogradu, kojom je nekadašnji upravnik vojničkog pritvora Ilidža u Hrasnici Husein Mujanović osuđen na 10 godina zatvora, pokazuje da pravosuđe na nivou BiH nije htjelo da procesuira ovaj zločin.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

- Tužilaštvo za ratne zločine i Sud u Srbiji osudilo je prvostepeno Mujanovića za ratne zločine, dok je pravosuđe na nivou BiH ovaj predmet držalo u svojim ladicama, ne želeći da ga procesuira - rekao je Kojić Srni.

On je istakao da je, pored svih poteškoća u smislu nedostupnosti državljana BiH, pravosuđe Srbije pokazalo da ima namjeru da se procesuiraju zločini koji su evidentni i počinjeni.

- Na ovaj način je pokazano da ima dovoljno dokaza i da se ovaj zločin mogao procesuirati pred pravosuđem na nivou BiH - istakao je Kojić.

On je rekao da Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica traži da svi dokazi u ovom predmetu budu uzeti u obzir i da Tužilaštvo BiH procesuira i ostale odgovorne za te zločine.

- Ako nemaju kapacitete, neka ustupe predmete Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, koje je na ovom primjeru pokazalo da se ovaj predmet može procesuirati i da druga odgovorna lica treba da dobiju adekvatnu kaznu za zločine koje su počinili na tom području i u to vrijeme - zaključio je Kojić.

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je juče na 10 godina zatvora nekadašnjeg upravnika vojničkog pritvora za Srbe "Ilidža" u Hrasnici Huseina Mujanovića zbog krivičnog djela ratni zločin protiv Srba i srpskog civilnog stanovništva.

Mujanović je osuđen zbog njihovog pritivzakonitog zatvaranja, nečovječnog postupanja, izdavanja naredbi i učestvovanja u nanošenju povreda tjelesnog integriteta od jula 1992. do oktobra 1992. godine.