latinica  ћирилица
07/07/2020 |  14:40 ⇒ 14:44 | Autor: RTS

U Srbiji 299 novozaraženih, 13 preminulih

Prema posljednjim informacijama, u Srbiji je zabilježeno 299 novih slučajeva virusa korona, a preminulo je 13 osoba. Testirano je 8.287 osoba.
Virus korona u Srbiji (Ilustracija RTRS) -
Virus korona u Srbiji (Ilustracija RTRS)

U Srbiji se i dalje bilježi veliki broj zaraženih, a vanredna situacija zbog virusa korona na snazi je u 17 opština i gradova.

U kovid režimu od danas je i Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" u Beogradu, koji može da smjesti oko 300 lakših ili srednje teških pacijenata.

Sa tog Instituta apeluju na građane da poštuju mjere prevencije i ne idu u kafane i na proslave, jer trpe pacijenti koji su iz drugih razloga trebalo da budu zbrinuti u toj ustanovi.

Prve pacijente sinoć je primila i smederevska Opšta bolnica "Sveti Luka", pa je tako zvanično postala jedna od kovid bolnica. 

Epidemilog doktor Predrag Kon kaže da je epidemiološka situacija u Beogradu nepovoljna i da za sada nema nekih pokazatelja da se popravlja.

Dodaje da će se tek krajem ove ili početkom sledeće njedelje vidjeti eftekti obaveznog nošenja zaštitnih maski u javnom prevozu i objektima. 

I dalje je teška situacija u Novom Pazaru, u kom je na terenu i vojska. Koordinator novopazarske bolnice doktor Mirsad Đerlek kaže da noć bila veoma teška, ali i da procenat pozitivnih pacijenata među testiranima opada.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić će se večeras u 18.00 časova obratiti javnosti, a govoriće i o planovima za suzbijanje epidemije virusa korona.