latinica  ћирилица
07/07/2020 |  15:09 ⇒ 15:11 | Autor: SRNA

Lale: U Hrasnici počinjeni najteži zločini na području Sarajeva

Predsjednik udruženja logoraša regije Birač Vinko Lale rekao je Srni da su u Hrasnici u opštini Ilidža počinjeni najteži zločini na području Sarajeva u posljednjem ratu i da je očekivana presuda nekadašnjem upravniku vojničkog pritvora "Ilidža" u Hrasnici Huseinu Mujanoviću u Višem sudu u Beogradu, kao i da je zbog težine zločina kazna trebalo da bude veća.
Vinko Lale - Foto: SRNA
Vinko LaleFoto: SRNA

- Udruženje posjeduje podatke da je u Hrasnici organizovano silovanje Srpkinja u stanovima i da je u tom mjestu bilo nekoliko logora-mučilišta. Razne metode mučenja Srba su primjenjivane, a poseban je slučaj jednog logoraša iz Konjica kojeg su u kavezu kao eksponat izložili i držali u centru naselja da bi ga prolaznici pljuvali, boli, psovali i omalovažavali na razne načine - rekao je Lale.

On je rekao i da je taj čovjek umro u tom kavezu.

- U Hrasnicu su prebačeni neki logoraši iz Tarčina i Pazarića kod Hadžića i iz logora u Hrasnici, gdje su mučeni, upućivani u Sarajevo da prave fortifikacijske objekte na prvoj liniji. Korišteni su i kao živi štit u akcijama muslimanskih snaga - naveo je Lale.

Prema njegovim riječima, za sve počinjene zločine Mujanoviću je izrečena mala kazna, ali je to opet satisfakcija za porodice žrtava, jer je barem neko odgovarao za zločine, budući da se pred Sudom BiH počinioci zločina nad Srbima najčešće oslobađaju zbog navodnog nedostatka dokaza.

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je juče na 10 godina zatvora nekadašnjeg upravnika vojničkog pritvora "Ilidža" u Hrasnici Huseina Mujanovića zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Mujanović je osuđen zbog pritivzakonitog zatvaranja, nečovječnog postupanja, izdavanja naredbi i učestvovanja u nanošenju povreda telesnog integriteta od jula 1992. do oktobra 1992. godine.

Predsjednik Udruženja logoraša Sarajevsko-romanijske regije Slobodan Mrkajić rekao je da je, prema njegovim saznanjima, kroz hrasničke logore prošlo 350 do 400 ljudi i da je Mujanović mučio Srbe po prepisanom receptu iz logora "Musala" i "Čelebići".