latinica  ћирилица
07/07/2020 |  16:54 | Autor: SRNA

Izetbegović: Problem sa hrvatskom stranom zbog imenovanja u CIK-u

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je da je na današnjem sastanku sa predsjednicima SNSD-a Miloradom Dodikom i HDZ-a BiH Draganom Čovićem u principu napravljen dobar pomak, ali da je problem sa hrvatskom stranom koja je jako iziritirana imenovanjima u Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Izetbegović je novinarima u Istočnom Sarajevu izjavio da je srpska strana "to prevazišla" tako da se kreće u imenovanja.

On je najavio da će predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija u četvrtak, 9. jula, na sjednici Savjeta ministara predložiti Selmu Cikotića za ministra bezbjednosti, kao i da će biti pokrenute procedure imenovanja u Agenciji za istrage i zaštitu i Regulatornoj agenciji za komunikacije.

Izetbegović je napomenuo da će se pitanje imenovanja rješavati kako je bilo i do sada, po nacionalnim komponentama, s tim da će pokušati sa hrvatskom stranom postići dogovor da Upravu za indirektno oporezivanje dobije bošnjačka strana.

On je potvrdio da je dogovoreno da budžet BiH ide u skraćeni postupak parlamenta, jer HDZ BiH sutra na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH ne bi prihvatio hitni postupak i onda bi izgubili mjesec-dva dana.

Prema njegovim riječima, budžet će biti usvojen 21. jula.

Izetbegović je ponovio da će danas na Predstavničkom domu ići izmjene Izbornog zakona za Mostar, a sutra na Dom naroda.

On je rekao da će biti saslušane primjedbe srpske strane koje se odnose na Statut grada Mostara i dodao da će srpska strana, što se tiče SDA, biti zadovoljna u Mostaru.